voedingsbeleid-houvast-pedagogisch-medewerkers

Waarom een voedingsbeleid houvast kan bieden aan pedagogisch medewerkers

Een voedingsbeleid op de kinderopvang is niet alleen goed voor de gezondheid van de kinderen, maar kan ook een prettig houvast bieden aan de pedagogisch medewerkers. Vier redenen waarom.

Alle neuzen dezelfde kant op


Pedagogisch medewerkers zijn vanuit hun opleiding en ervaring meestal goed op de hoogte van gezonde eetgewoontes bij kinderen. Toch kan het geen kwaad om het team wat extra richting en duidelijkheid te geven met het invoeren van een voedingsbeleid. Zo weet iedereen precies welke producten op welke momenten en op welke manier worden gegeven (bijvoorbeeld geprakt of in stukjes en in een beker of fles). Mocht er twijfel zijn over een bepaald onderwerp, dan ligt het voedingsbeleid als naslagwerk binnen handbereik.

Lees ook: Gratis voedingsbeleid van Telesuper

Duidelijkheid voor nieuwe medewerkers


Niet alle kinderdagverblijven hanteren dezelfde eetgewoontes. Voor nieuwe medewerkers kan het daarom prettig zijn om vóór ze aan de slag gaan het voedingsbeleid goed door te nemen. Zo weten zij precies wat van hen verwacht wordt op het gebied van gezonde voeding en eetgewoontes. Hierdoor weten zij of de opvang bijvoorbeeld wel of geen warme maaltijd als lunch aanbiedt en baby’s al leert drinken uit een beker. Op die manier komen ze goed beslagen ten ijs!

Wetenschappelijk onderbouwd antwoord op vragen van ouders


‘Waarom mag mijn kind geen zakje snoep uitdelen, het is toch feest?’ ‘Mijn kind krijgt thuis wel appelstroop op brood, daar is toch niets mis mee?’ Pedagogisch medewerkers krijgen geregeld vragen van ouders over het eten en drinken op de opvang. Aan de hand van het voedingsbeleid kunnen zij ouders uitleggen waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Het beleid is namelijk voorzien van een uitgebreide wetenschappelijke onderbouwing. Door daarnaast het voedingsbeleid actief met de ouders te delen, kun je bij hen veel vragen wegnemen.

Duidelijkheid rondom de boodschappen


Op praktisch niveau biedt het beleid ook duidelijkheid rondom het bestellen van de boodschappen. Dankzij het broodbeleg-schema is het bijvoorbeeld duidelijk welke belegsoorten de locatie kan bestellen. In de webshop van Telesuper kun je favorietenlijsten aanmaken op basis van het voedingsbeleid, zodat medewerkers alleen producten bestellen die binnen het beleid vallen.

Meer weten over het voedingsbeleid van Telesuper? Neem gerust contact op.