Telesuper bespaart wekelijks 1.5 ton CO2-uitstoot dankzij zonnepanelen en warmtepompen

Bijdragen aan een duurzamere wereld vinden we bij Telesuper heel belangrijk. Daarom is ons distributiecentrum in Almere 100% energieneutraal en los van aardgas. Zo besparen we wekelijks 1,5 ton aan CO2-uitstoot. Hoe we dat precies doen, lees je in dit artikel.

Dankzij onze zonnepanelen en warmtepompen besparen we wekelijks 1,5 ton aan CO2-uitstoot. Daar is lastig een voorstelling van te maken. Wat houdt dat nou concreet in? Deze cijfers maken het wat minder abstract.

Wist je dat…

  • Voor het opnemen van 1,5 ton CO2 75 bomen een jaar lang moeten groeien?

  • 1,5 ton CO2-uitstoot gelijk staat aan bijna 4 vluchten van Amsterdam naar Rome?

  • Je 9 duizend kilometer met een dieselauto moet rijden om 1,5 ton CO2 uit te stoten?

  • Een mens 2,25 jaar moet ademhalen om 1,5 ton CO2 uit te stoten?

  • Je met 1,5 ton CO2 1,5 luchtballonnen kan ‘vullen’?


Dat besparen wij dus per week!

Zo zorgen wij voor zo min mogelijk CO2-uitstoot


Je vraagt je misschien af hoe wij zoveel CO2-uitstoot kunnen besparen. Dat komt met name door onze zonnepanelen en warmtepompen, die ervoor zorgen dat we los zijn van aardgas en kunnen voorzien in onze eigen energie.

Onze energie komt van de zon


Op het dak van ons distributiecentrum liggen maar liefst 2700 zonnepanelen, die genoeg energie opwekken om 500 huishoudens van elektriciteit te kunnen voorzien. Al die energie wordt opgeslagen in onze batterijcontainer met een inhoud van 1,327 megawatt.

De helft van de opgewekte energie gebruiken we om overdag onze koelingen, verwarmingen, computers en dergelijke te laten draaien. De andere helft slaan we op in de accu; ons eigen energieopslagsysteem. Na zonsondergang kunnen we de stroom uit deze accu halen om ook 's nachts onze koelinstallaties te laten draaien.

Mocht de stroom een keer uitvallen, dan is er voldoende capaciteit om de essentiële voorzieningen te voorzien van stroom. Op deze manier zijn wij niet meer afhankelijk van energielevering van het net. Met dit systeem is Telesuper een voorloper in Nederland op het gebied van duurzame bedrijfsvoering.

Gasloze verwarming dankzij Q-ton warmtepompen


Omdat wij willen opereren zonder gebruik te hoeven maken van aardgas, maken wij gebruik van zeven warmtepompen om ons distributiecentrum te verwarmen. Deze Q-ton warmtepompen zijn ontworpen om een maximale efficiëntie met een minimale ecologische voetafdruk mogelijk te maken. Zo zitten wij er warmpjes bij zonder het milieu te belasten.

Ons warmtepompsysteem is een primeur in Nederland: de pompen zijn voorzien van de eerste tweetrapscompressor ter wereld die roterende technologie met scrolltechnologie combineert. Ook bij lage buitentemperaturen behoudt het systeem zijn efficiëntie en prestaties.

Dankzij onze zonnepanelen en warmtepompen besparen we wekelijks gemiddeld 1,5 ton aan CO2-uitstoot. Super toch?