interne-jobcoach-begeleiding-supermarkt-integratie-afstand-arbeidsmarkt

Telesuper zet jobcoaches in voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Het inzetten van interne jobscoaches in plaats van externe, is effectiever en efficiënter voor zowel de medewerker als het bedrijf. Dat merken we ook bij Telesuper. De voordelen van intern coachen zijn duidelijk: effectieve, persoonlijke en bedrijfsgerichte coaching, betere inzet van medewerkers met een beperking, meer werkplezier en minder overlegtijd met externen.

Bedrijven die zich inzetten om mensen te plaatsen die door een verstandelijke beperking of om andere reden op grotere afstand tot de arbeidsmarkt staan, krijgen hiervoor vaak een externe jobcoach van het UWV. Ondanks dat, leiden deze bedrijven steeds vaker eigen medewerkers op tot interne jobcoaches. Dit is ook het geval bij Telesuper. Marco Verduijn, financieel directeur bij Telesuper: “Na opening van onze vestiging in Almere, begin 2015, zijn wij vrijwel meteen gestart met het werken met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt die wij intern ‘Zonnetjes’ noemen."

Jobcoaches van Telesuper


Na enkele maanden bleek dat er veel tijd verloren ging aan overleg tussen de teamleiders van Telesuper en de jobcoaches, die vanuit de overheid 'zonnetjes' begeleiden. Die tijd kon beter besteed worden aan coachen. Daarom startte Telesuper begin 2016 met het project 'Van coaches naar coaching'. Dit houdt in dat Telesuper zelf medewerkers laat opleiden tot jobcoach.

Voor alle 'zonnetjes'


Inmiddels krijgen alle 'zonnetjes' die bij Telesuper werken een jobcoach vanuit Telesuper. Had je eerder al een jobcoach? Dan wordt die vervangen. Dat betekent niet dat je weer bij nul moet beginnen. Jouw coach van Telesuper houdt nauw contact met je eerdere jobcoach en zorgt voor een goede overdracht.

Wat doet de jobcoach van Telesuper?


Natuurlijk beginnen we met een kennismakingsgesprek om te kijken wie je bent en welke taken goed bij je passen. Als blijkt dat we je binnen Telesuper een goede plek kunnen bieden, maakt de jobcoach samen met jou of je ouders/ verzorgers een coachingsplan, met doelen die je helpen te groeien. Verder is de jobcoach contactpersoon en verantwoordelijk voor het aanvragen van subsidies.

Veel mogelijkheden


Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zijn met wat begeleiding vaak prima in staat ‘gewone’ werkzaamheden uit te voeren. We kijken samen met de nieuwe medewerker welke werkzaamheden het beste passen. Zo hebben we medewerkers die helpen met opruimen, maar ook mensen die schoonmaken, kratten klaarzetten en orders picken. Bij Telesuper kijken we naar wat iemand wél kan. Onze jobcoaches zien hoe stimulerend dat werkt: "Het is heerlijk om te zien hoe goed het iemand doet om mee te kunnen doen."

Persoonlijke begeleiding


Tijdens de coronacrisis is er veel telefonisch contact. Toch vinden we het belangrijk om persoonlijke begeleiding te bieden en inzicht te hebben in het werkproces. Daarom loopt de jobcoach regelmatig mee op de werkvloer om te kijken hoe het gaat. Is iets nog niet helemaal duidelijk, of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.