Het innovatieve energieopslagsysteem van Telesuper: een container vol groene power

Van de koffiemachine tot onze enorme koelingen: bij Telesuper draait alles dag en nacht op zonne-energie. En dat is heel bijzonder voor zo’n groot distributiecentrum. Ons eigen innovatieve energieopslagsysteem – een batterijcontainer naast het DC - maakt dit mogelijk.

Naast het distributiecentrum van Telesuper en Coop staat een grote witte container van 12 meter lang met daarop de tekst ‘Deze container is groen’. En dat is-ie zeker. Want in de container bevinden zich 8 rekken met in totaal 144 duurzame batterijen die zich overdag opladen met de zonne-energie van onze 2700 zonnepanelen. In totaal heeft de batterijcontainer, de Ampifarm van Ampowr, een vermogen van 1,327 megawattuur. Met dit energieopslagsysteem zouden we 500 huishoudens een dag lang van energie kunnen voorzien.

Ook na zonsondergang zonne-energie


Overdag verbruiken we ongeveer de helft van onze zonne-energie om de operatie in het  distributiecentrum draaiende te houden. De andere helft wordt opgeslagen in de batterijcontainer. Normaal gesproken is het zo dat je als bedrijf of consument de zonne-energie die je opwekt direct moet verbruiken. Wat je niet opmaakt, verkoop je (tegen laagtarief) aan het energienet. Na zonsondergang koop je - tegen piektarief - energie terug van het net. Dankzij ons eigen energieopslagsysteem kunnen wij dus 24/7 draaien op onze eigen zonne-energie!

Koploper in de energietransitie


Telesuper is het eerste bedrijf in Nederland dat dit duurzame energieopslagsysteem op deze schaal gebruikt. Eric van Honk van Ampowr: ‘De batterijcontainer van Telesuper geeft een blik in de toekomst en waar de energietransitie om draait. Veel bedrijven zoeken naar duurzame, slimme oplossingen in de opwekking en het gebruik van elektriciteit, aangezien het energienet steeds instabieler wordt en vaker onvoldoende energie kan leveren door problematieken zoals netcongestie. Bedrijven willen onafhankelijk zijn en continuïteit in hun operatie waarborgen. Met dit systeem kunnen ze net zero – oftewel energieneutraal – opereren.’

Benieuwd hoe dit er allemaal uit ziet? Ampowr maakte dit gave filmpje van ons energieopslagsysteem:Meer lezen over wat Telesuper doet op het gebied van duurzaamheid? Klik dan HIER.