Gratis voedingsbeleid van Telesuper: handig voor pedagogisch medewerkers en ouders

Gezonde voeding wordt steeds belangrijker in de kinderopvang. Om onze klanten nóg meer te ontzorgen, hebben wij een basis-voedingsbeleid opgesteld waar zij vrijblijvend gebruik van kunnen maken.

Smeerworst op brood en ’s middags een beker limonade: nog niet zo lang geleden was dit heel gewoon op de kinderopvang. Inmiddels is de limo vervangen door water en de smeerworst door zuivelspread; gezonde voeding heeft een opmars gemaakt. Steeds meer kinderdagverblijven stellen een voedingsbeleid op om uit te dragen wat de visie van de organisatie is op het gebied van gezond eten en drinken.

Gratis basis-voedingsbeleid voor klanten


Het opstellen van een voedingsbeleid kan echter een flinke klus zijn. Daarom heeft Telesuper samen met kennis- en communicatiebureau Voedingsjungle een basis-voedingsbeleid opgesteld waar al onze kinderopvangklanten vrijblijvend gebruik van kunnen maken. Het voedingsbeleid volgt de adviezen van het Voedingscentrum en/of de wetenschappelijke consensus.

In het basis-voedingsbeleid staat onder andere:


- Gezonde voeding voor kinderen van 0-1 jaar: o.a. melkvoeding, eerste hapjes, drinken uit een beker en toewerken naar het eetritme voor kinderen van 1-4 jaar.
- Gezonde voeding voor kinderen van 1-4 jaar: o.a. een gezond eetritme, inhoud van de verschillende eetmomenten, schema van verantwoorde belegsoorten.
- Waarom deze keuzes gemaakt zijn, zodat ouders en pedagogisch medewerkers de achterliggende gedachte begrijpen en dragen.
- Handige extra informatie en tips, bijvoorbeeld voor traktaties.

Voedingsbeleid als hulpmiddel voor pedagogisch medewerkers


Pedagogisch medewerkers zijn vanuit hun opleiding en ervaring meestal goed op de hoogte van gezonde eetgewoontes bij kinderen. Maar niet alle kinderopvangcentra hanteren dezelfde gewoontes. Het voedingsbeleid biedt richting en duidelijkheid. Mocht er twijfel zijn over een bepaald onderwerp, dan ligt dit naslagwerk binnen handbereik. Pedagogisch medewerkers kunnen het beleid ook gebruiken om ouders uit te leggen waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt.

Gezonde boodschappen bestellen


Op praktisch niveau biedt het beleid het kinderdagverblijf duidelijkheid over de boodschappen die besteld moeten worden. Dankzij het broodbeleg-schema is het bijvoorbeeld duidelijk welke belegsoorten dagelijks gebruikt worden en welke maar af en toe. In de webshop van Telesuper kunnen favorietenlijsten worden aangemaakt op basis van het voedingsbeleid, zodat medewerkers alleen producten bestellen die binnen het beleid passen.

Voedingsbeleid en de ouders


Het voedingsbeleid kan ook dienen als visitekaartje richting de ouders. De meeste ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen ook op de opvang gezond eten en drinken krijgen. De manier waarop de opvang omgaat met gezond eten en drinken kan zelfs een beslissende factor zijn in de keuze voor een kinderdagverblijf. Door de speerpunten van het voedingsbeleid te delen op de website of bijvoorbeeld een flyer, laat je zien dat gezonde voeding hoog in het vaandel staat.

Ook bestaande klanten hebben geregeld vragen over het eten en drinken dat de kinderen op de crèche krijgen. Bijvoorbeeld over traktaties, tussendoortjes en broodbeleg. Door het voedingsbeleid actief met klanten te delen, kan een kinderdagverblijf veel vraagtekens wegnemen.

Meer weten over het voedingsbeleid? Neem gerust contact op.
Nieuwsgierig naar het assortiment? Neem gerust een kijkje in de DEMO-shop.
Gelijk klant worden? Klik HIER.