voedingsbeleid-kinderopvang-ouders

Een gezond voedingsbeleid op de kinderopvang: dit is waarom veel ouders het waarderen

Gezond en gevarieerd eten: 8 op de 10 ouders vindt dit belangrijk voor hun kinderen. Niet alleen thuis, maar zeker ook op de kinderopvang. Door het invoeren en uitdragen van een gezond en verantwoord voedingsbeleid sluit je als kinderopvang aan bij deze behoefte. En wie weet inspireer je sommige ouders zelfs wel om thuis ook dingen anders te gaan doen!

Uit onderzoek van Madaga (mei 2022) blijkt dat de meeste ouders (80%) verwachten dat de kinderopvang gezonde voeding aanbiedt en bijdraagt aan het aanleren van gezonde eetgewoontes (70%). Het invoeren van een voedingsbeleid kan ouders niet alleen over de streep trekken om voor een kinderopvang te kiezen, maar hen ook houvast bieden en zelfs inspireren. Je laat niet alleen zien dat je gezonde voeding serieus neemt, maar neemt de ouders ook mee in hoe je dit doet (met dagschema’s) en waarom (onderbouwing).

Het voedingsbeleid kan houvast bieden aan ouders in allerlei situaties:  • Ouders die thuis actief bezig zijn met verantwoord eten en drinken vinden het fijn als die gezonde lijn op de opvang doorgetrokken wordt. Voor deze ouders kan het voedingsbeleid dusdanig belangrijk zijn dat ze het mee laten wegen bij de keuze voor een opvang. Ze kunnen gerichte en soms kritische vragen stellen over het eten en drinken. De wetenschappelijke onderbouwing in het voedingsbeleid kan vraagtekens wegnemen en hen geruststellen.

  • Er zijn ook ouders die gezond eten heel belangrijk vinden, maar thuis niet altijd genoeg tijd hebben om de kinderen te voorzien van een gezonde maaltijd. Daar kunnen ze zich flink schuldig over voelen, blijkt uit onderzoek. Het voedingsbeleid kan in dit geval een geruststelling zijn: op de kinderopvang eten de kinderen in ieder geval wél gezond.

  • Sommige ouders wíllen wel dat hun kind gezond eet, maar weten niet precies hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. Wat is nou eigenlijk gezond? Wat zijn geschikte momenten om eten en drinken aan te bieden? Het voedingsbeleid kan hen – ook voor thuis – houvast geven. Het biedt ze een soort handleiding om dezelfde eetgewoontes thuis voort te zetten.

  • Er zijn ook ouders die liever zouden zien dat de kinderen op de opvang hetzelfde aanbod krijgen als thuis. Thuis krijgt het kind ’s morgens een boterham met hagelslag en ’s middags een beker limonade, waarom kan dat niet op de opvang? In die gevallen kan het voedingsbeleid – waarin uitgebreid staat toegelicht waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt - de ouders wellicht overtuigen dat het toch echt verstandiger is om andere keuzes te maken.


Voedingsbeleid: de voordelen samengevat


Samenvattend: het invoeren van een voedingsbeleid kan ouders overtuigen, geruststellen en inspireren. Dus deel de speerpunten van het voedingsbeleid op een prominente plek op de website (eerste indruk!), geef het mee wanneer ouders voor een rondleiding komen en zet het complete voedingsbeleid op het intranet of in de ouder-app. Heeft jouw kinderopvang nog geen voedingsbeleid? ⤵️

Kinderopvangklanten van Telesuper kunnen vrijblijvend gebruik maken van een basis-voedingsbeleid dat is samengesteld door een gerenommeerd kennis- en communicatiebureau. Daarnaast is er de mogelijkheid om in de webshop bestellijsten aan te maken op basis van het voedingsbeleid, zodat medewerkers alleen producten bestellen die binnen het beleid passen.

Meer weten over het voedingsbeleid van Telesuper? Neem gerust contact op.