budget-inflatie-boodschappen-zorginstelling

Als zorginstelling binnen budget blijven met de boodschappen: hoe doe je dat tijdens inflatie?

Binnen budget blijven was voor zorginstellingen altijd al lastig, maar door de huidige inflatie is het nóg uitdagender geworden. Ten opzichte van vorig jaar betaal je bijna tien procent meer voor dezelfde boodschappen. Een budgettool kan helpen de uitgaven binnen de perken te houden.

De cijfers liegen er niet om. Voedingsmiddelen waren in mei 2022 9,1% duurder dan een jaar eerder. De prijs van zonnebloemolie ging door het dak (+50%). Ook dagelijkse boodschappen als groente en vlees stegen flink in prijs. (Bron: CBS).

De oorzaak? De oorlog in Oekraïne. Die zorgde onder andere voor hogere energiekosten. Kassen waarin groente worden gekweekt draaien vaak op gas. Vervoerskosten gaan omhoog door de gestegen benzineprijzen. En dan zijn er nog de schaarse (en dus dure) grondstoffen zoals zonnebloemolie en houtpulp, waarvan onder andere wc-papier wordt gemaakt. Producenten kunnen niet anders dan de extra kosten die ze maken doorberekenen in hun prijzen. En dat merken we in de portemonnee.

Budget rondkrijgen tijdens inflatie


Voor veel zorginstellingen was het vaak al een flinke klus om het – meestal strakke - budget rond te krijgen. Dat wordt door de inflatie nóg uitdagender. Frustrerend, want in de zorg wil je het beste eten en drinken voor de cliënten. Maar helaas koop je voor hetzelfde geld momenteel 10% minder. Bewust boodschappen doen en controle hebben over de uitgaven is nog belangrijker geworden.

De budgettool van Telesuper kan hierbij een nuttig hulpmiddel zijn. Met deze tool kunnen zorginstellingen het boodschappenbudget strak monitoren. De instelling kan per locatie-, afdeling- of cliënt een budget instellen. Na iedere bestelling wordt het budget automatisch bijgewerkt, zodat het altijd actueel is. Het is mogelijk om externe uitgaven toe te voegen, zoals een bloemetje van de bloemist. Zo is het bijna onmogelijk het budget te overschrijden.

Aanvullend overzicht van de afname


Voor extra inzichten kunnen zorginstellingen afnamerapportages genereren. Hierin kunnen inkoopmanagers bijvoorbeeld zien welke producten een groot deel van het budget innemen en kijken of hierin andere keuzes gemaakt kunnen worden. Misschien kan er geld bespaard worden door het A-merk koffie te vervangen door een huismerk? Of kan er gebruik gemaakt worden van diepvriesspinazie in plaats van verse spinazie?

Met het overzicht van de budgettool en afnamerapportage blijft het nog steeds een klus om binnen budget te blijven, maar wordt het wél een stuk makkelijker en overzichtelijker!