broodbeleg kinderen

Tips voor gezond en lekker broodbeleg op de kinderopvang

Is vegetarische smeerworst gezond of toch te zout? Moet ik met roomboter smeren of toch met margarine? En met welk broodbeleg zit je wél altijd goed? In dit blog over lekker en verantwoord broodbeleg in de kinderopvang geeft adviesbureau Voedingsjungle de antwoorden.Begin goed


De meeste kinderen onder de 4 jaar krijgen te weinig gezonde vetten binnen. Smeer daarom op elke boterham een dun laagje zachte margarine uit een kuipje voor. Daarmee krijgen kinderen gezonde vetten binnen door het broodbeleg, die belangrijk zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling. Je herkent zachte margarine in een kuipje aan het vetpercentage, dat is ongeveer 80%. Ook staat de term ‘margarine’ op de verpakking, meestal in de buurt van de ingrediëntenlijst.


Hartig of zoet?


Van oudsher delen we broodbeleg vaak in zoet en hartig beleg in. Zoet beleg, zoals hagelslag en jam, bevat vaak veel suiker en maar weinig voedingsstoffen. Hartig beleg, zoals vleeswaren, vegetarische smeerworst en kaas, bevat meer voedingstoffen, maar vaak ook veel zout en ongezonde vetten. Varieer daarom het liefst tussen hartig en zoet broodbeleg en beleg dun. Daarmee beperk je de inname van suiker, zout en ongezonde vetten. Uiteindelijk gaat het om de balans!


Help: dagkeuzes?!


Zet je vooral Schijf van Vijf-beleg op tafel, dan ben je helemaal gezond bezig. Maar eerlijk is eerlijk, dat is best lastig, want veel ‘klassieke’ belegkeuzes vallen buiten de Schijf van Vijf. Jam, appelstroop, kipfilet en 30+ kaas zijn allemaal zogenoemde ‘dagkeuzes’ voor het broodbeleg. Het advies van het Voedingscentrum is om die niet vaker dan 1 keer per dag aan te bieden aan kinderen tot 4 jaar. Maar wat doe je dan op die andere boterham(men)? Denk voor zoet broodbeleg eens aan fruit; de meeste kinderen vinden dat  heerlijk. Helemaal als jij die plakjes banaan, appel of aardbei op de boterham aanprijst als een echte traktatie! Voor hartig beleg kun je denken aan wat gekookt of gebakken ei, avocado, 100%- pindakaas, zuivelspread of mozzarella. Ook hierbij geldt: varieer vooral en beleg dun.


Goed bezig met groente


Helaas staan de meeste groentespreads en hummus door het toegevoegde zout niet in de Schijf van Vijf. Maar kies je een variant met een zoutgehalte van minder dan 1 gram zout per 100 gram, dan blijf je in ieder geval binnen de dagkeuzes qua zoutgehalte. Nog lekkerder en gezonder broodbeleg? Zet daarnaast ook wat losse snackgroente op tafel, zoals plakjes komkommer, reepjes paprika of stukjes tomaat. Eet smakelijk!


Voedingsjungle


Dit blog is geschreven door Voedingsjungle, een kennis- en communicatiebureau gericht op voeding van kinderen. De missie van Voedingsjungle: ieder kind een gezonde eetopvoeding! Voedingsjungle geeft concrete antwoorden in de jungle aan voedingsberichten, door wetenschap te vertalen naar praktijk. De Richtlijnen goede voeding zijn de basis, aangevuld met wetenschappelijk onderbouwde kennis.Themashop


Om het onze klanten gemakkelijk te maken, hebben wij van Telesuper een themashop met gezond en lekker broodbeleg voor samengesteld in onze webshop. Nieuwsgierig? Neem gauw een kijkje in onze demo-webshop. 

Kleinschalig wonen

Wat wij bieden? Boodschappen op maat. Een gemakkelijke budgettool en handige receptenmodule. En we leveren tot in de koelkast. Wat kunnen wij voor jouw woongroep(en) betekenen?

MEER INFO
telesuper-levert-boodschappen-benodigdheden-bedrijfskantines-bedrijven
Kinderopvang

Jij zorgt voor de kinderen, wij voor de boodschappen. Betaalbaar, een assortiment op maat, duidelijke productinformatie en geleverd wanneer je wilt. Daar staan wij voor!

MEER INFO
Bedrijfskantines

Een bedrijfskantine bevordert niet alleen de gezondheid van medewerkers, maar ook een goede werksfeer. En werk je met ons samen, dan kun je rekenen op flexibiliteit en dagelijks verse boodschappen.

MEER INFO
Telesuper-bezorgt-boodschappen-kleinschalige-zorg-woonvoorzieningen