Voedselvaardgheid-kinderopvang-pedagogisch-medewerker

Zo maak je kinderen voedselvaardig

Wist je dat voedselvaardigheden helpen om gezonder te eten? Dat gaat ook op voor kinderen! Maar wat zijn dat eigenlijk, voedselvaardigheden? En wat kan jij als pedagogisch medewerker doen om kinderen voedselvaardiger te maken?

Wat is voedselvaardig?


Het aanleren van voedselvaardigheden heeft als doel dat kinderen zelf gezonde keuzes kunnen maken. Je maakt kinderen meer voedselvaardig door bijvoorbeeld samen broodjes te bakken, de tafel te dekken of restaurantje te spelen. Maar ook door boekjes voor te lezen over avonturen in de moestuin, verse aardbeien te plukken of een uitje naar de molen te maken. Veel activiteiten op de opvang dragen hier al aan bij, zoals het handenwassen voor het eten of het aanleren dat fruit heel lekker en gezond is als tussendoortje in de ochtend. Je kunt ook een stapje verder gaan, door bijvoorbeeld samen te ontdekken welk fruit de verschillende seizoenen te bieden hebben. En daar passen dan weer allerlei leuke activiteiten bij: verhaaltjes over de verschillende fruitsoorten, kleurplaten en natuurlijk proeven!

 

De moestuin in


Samen de moestuin in, is niet alleen leuk, het is ook nog eens super leerzaam. Hebben jullie hier geen ruimte voor buiten? Laat dan eens een boontje ontkiemen tegen het raam. Of laat kinderen hun eigen tuinkers ontkiemen en daarna proeven. Hebben jullie wel ruimte in de tuin of in bloembakken, ga dan eens aan de slag met moestuinplantjes. Wortels, radijsjes en pluksla zijn makkelijke groenten om mee te beginnen. Heb je meer ruimte? Probeer dan eens pompoen of courgette. Samen de zaadjes zaaien, plantjes zien groeien en verzorgen, oogsten en proeven is een hele belevenis!

 

Kookworkshops!


Ook op de bso kun je de voedselvaardigheden van de kinderen stimuleren. Door het aanbieden van groentesnacks van het seizoen, een water-challenge te organiseren of een minimoestuin in te richten bijvoorbeeld. Maar ook kookworkshops zijn een aanrader. Denk voor een lange vakantiedag bijvoorbeeld eens aan een wrap-challenge. Dan heb je de lunch én een leuke activiteit in één. Bij zo’n challenge mogen kinderen hun lekkerste wrap-recepten bedenken en uitproberen en laten proeven door een deskundige jury. Laat ze bijvoorbeeld volkorenwraps beleggen met een dun laagje hummus, mayonaise of light zuivelspread. En zet bakjes met groente en ander beleg op tafel, zoals verse spinazie, avocado, komkommer en tomaat. Maar ook plakjes gekookt ei en kipfilet bijvoorbeeld. Of ga voor frisse fruitwraps! Lekker met wat kwark en kokosrasp. Laat de kinderen het maar bedenken aan de hand van wat jullie op tafel zetten.

 

Jong geleerd…


Misschien doe je al meer dan je eigenlijk dacht als het gaat om het voedselvaardig maken van de kinderen. Dat is mooi om even bij stil te staan. Want daar hebben kinderen namelijk hun hele leven profijt van!

Dit blog is geschreven door Voedingsjungle, een kennis- en communicatiebureau gericht op voeding van kinderen. De missie van Voedingsjungle: ieder kind een gezonde eetopvoeding! Voedingsjungle geeft concrete antwoorden in de jungle aan voedingsberichten, door wetenschap te vertalen naar praktijk. De Richtlijnen goede voeding zijn de basis, aangevuld met wetenschappelijk onderbouwde kennis.AfbeeldingAfbeelding