Deze tekst heeft betrekking op: Telesuper algemeen

Dit betekenen biologische keurmerken

Wat betekenen keurmerken, in beeld Gebruik van dit keurmerk is verplicht. Dit blaadje hoeft niet persé groen hoeft te zijn maar kan ook in zwart of  wit afgedrukt worden. Producten met dit keurmerk voldoen aan de wettelijke eisen voor biologische productie. In Nederland wordt de productie gecontroleerd door SKAL Biocontrole.

Europees biologisch keurmerk
Dit groene blaadje op het etiket wil zeggen dat het product voldoet aan de EU-wetgeving voldoet voor biologische landbouw. Dat wil zeggen dat de producten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten moet bestaan. Daarnaast zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn en er mogen geen genetisch gemanipuleerd zaden gebruikt worden. De naleving van de regels die voor biologische producten gelden, wordt namens de overheid gecontroleerd door Skal. Deze organisatie controleert de totale productieketen, vanaf het land en de stal tot in de winkel.

EKO keurmerk
Naast de geldende Europese wettelijke regels hebben biologische boeren samen met stichting EKO-keurmerk een EKO-code ontwikkeld. Ondernemers worden zo in staat gesteld de duurzaamheidsstatus van hun bedrijf vast te stellen en aan te geven waar ze verbeteringen willen aanbrengen, bijvoorbeeld op het gebied van kringloop, bodem, biodiversiteit, dierenwelzijn of energie en klimaat.

Demeter
Als het keurmerk van Demeter op de verpakking staat, is het product afkomstig van de biologisch-dynamische landbouw. In de biologisch-dynamische veehouderij zijn de dierenwelzijnseisen hoger dan in de biologische veehouderij. De biologisch-dynamische landbouwmethode komt voort uit de antroposofie. Uitgangspunt is dat er een samenhang bestaat tussen mens, plant, dier, bodem en kosmos, waarbij duurzaamheid en dierenwelzijn heel hoog in het vaandel staan.

Wij houden u op de hoogte!