Deze tekst heeft betrekking op:

24 oktober - Nationale boerenkooldag

Nationale boerenkooldag, in beeld

Amsterdamse boerenkool
​Voor deze versie uit onze hoofdstad moet u wel van zure bommen, piccalilly en Amsterdamse uien houden. De traditionele stamppot van aardappels en boerenkool wordt rijkelijk gevuld met deze ingrediënten, samen met nog saucijsjes en spekreepjes. Dat komt omdat de Amsterdammers vroeger enorm van  groenten op zuur en zoetzuur hielden.

Groningse Mous
In het Gronings wordt boerenkool ‘Mous’ genoemd. In tegenstelling tot de “Hollandse” stamppot boerenkool, wordt de Groningse stamppot ‘Mous’ van oudsher niet met rookworst (die kwam in Groningen vroeger nauwelijks voor) en een kuiltje jus gegeten. In Groningen bestaat een eigen versie, die overigens per familie kan verschillen. De meeste stamppotten Mous wordt met gort bereid en daarbij een verse Groninger metworst en een krokant gebakken speklapjes. De gort is het meest typische aan de Groningse boerenkool.

Boerenkoolsoep
Geen zin in de zware winterstamppot? Kies dan voor boerenkoolsoep. Dit is eigenlijk een light variant van de stamppot.

Boerenkoolsmoothie
Het is niet de meest voor de hand liggende bereiding van boerenkool, maar deze groente is ook geschikt als rauw onderdeel in een smoothie. Boerenkool is wat stugger en heeft een uitgesproken smaak. Het is behoorlijk bitter van zichzelf maar laat zich daardoor extra goed combineren met een zachte en zoete tegenhanger zoals mango, banaan en zeer rijpe ananas. Zo ontstaat een vitaminerijke smoothie. 

​Boerenkoolomelet
Een lekker lunchgerecht of in combinatie met een kop soep 's avonds. Aan de basis voor de omelet vult u aan met boerenkool en nog wat andere ingrediënten zoals spek en prei.
 


Wij houden u op de hoogte!