De inzet van interne jobcoaches voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werkt bij Telesuper

Van coaches naar coaching
Bedrijven die zich inzetten om mensen te plaatsen die door een verstandelijke beperking of om andere reden op grotere afstand tot de arbeidsmarkt staan, krijgen hiervoor vaak een externe jobcoach van het UWV. Ondanks dat, leiden deze bedrijven steeds vaker eigen medewerkers op tot interne jobcoaches. Dit is ook het geval bij Telesuper. Marco Verduijn, financieel directeur bij Telesuper: “Na opening van onze vestiging in Almere, begin 2015, zijn wij vrijwel meteen gestart met het werken met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt die wij intern ‘Zonnetjes’ noemen. Na enkele maanden hadden wij relaties met een flink aantal overheidsinstanties die allemaal een eigen medewerker hadden rondlopen. Het bleek dat het steeds minder effectief werd, omdat veel tijd besteed werd aan overleg tussen onze teamleiders en de jobcoaches en er minder sprake was van het coachen van de ‘Zonnetjes’. Begin 2016 zijn we gestart met het project ‘Van coaches naar coaching’, waarbij wij het coachen van onze medewerkers zoveel mogelijk in eigen beheer doen via één van onze zeven getrainde eigen jobcoaches.”  

Er is veel mogelijk
Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zijn met wat begeleiding vaak prima in staat ‘gewone’ werkzaamheden uit te voeren. De precieze werkzaamheden krijgt een medewerker toegewezen door de interne jobcoach, nadat samen is gekeken naar zijn of haar mogelijkheden. Inge van Andel, interne jobcoach bij Telesuper: “Wij zijn ervan overtuigd dat veel bedrijven niet beseffen wat het potentieel van deze mensen is en dat is zonde. Voor bijna iedereen is er wel een passende functie te vinden, afhankelijk van de interesses en mogelijkheden van de werknemer. Bij ons varieert dat van spiegelen en opruimen in het magazijn, tot het afleveren van bestellingen bij klanten. Heel uiteenlopend dus.”

Aansluiting met de arbeidsmarkt
Naast inzet van interne jobcoaches zijn er meer manieren om mensen (weer) te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. Zo is er Project Boris. Dit project is vooral gericht op een betere aansluiting van school op werk voor jongeren die vanuit speciaal onderwijs komen. In het speciaal onderwijs krijgen leerlingen in elk geval tot hun achttiende voldoende aandacht, maar hierna valt dit vaak weg. Het kan soms jaren duren voordat zij de begeleiding krijgen die echt nodig is. Verduijn: “Wij bieden deze leerlingen een leerplaats aan. Dit houdt in dat ze bij ons begeleid worden en veel kunnen leren tijdens het werk dat zij uitvoeren. Daarnaast helpen wij deze leerlingen om te kunnen uitstromen naar werk. Wij hopen zo het gat tussen school en werk kleiner te maken en bij te dragen aan het verkleinen van de werkloosheid van deze groep jongeren”.

Wij houden u op de hoogte!