avocado

Hoe bereid en bewaar je een avocado?

Op een cracker, in een salade of als dip: de avocado is niet meer weg te denken uit onze keuken. Het is misschien wel dé populairste groente van de afgelopen jaren. Maar hoe bewaar je nou een avocado? En is avocado gezond?

Is avocado gezond?

In tegenstelling tot andere groenten bevat avocado veel onverzadigd vet. Onverzadigd vet helpt om het cholesterol te verlagen, wat hart- en vaatziekten kan verminderen. Doordat er veel vet in avocado zit, zitten er ook veel calorieën in deze vruchtgroente. Een avocado bevat ongeveer 360 kcal en 35 gram vet.
En is avocado nu groente of fruit? We kunnen in ieder geval stellen dat de avocado een apart geval is. Feitelijk gezien is de avocado een vrucht of ook wel ‘eenzadige bes’. Toch wordt de avocado meestal ingedeeld bij groenten omdat het vaak als groente wordt gegeten.

Wanneer is het avocado seizoen?

Avocado is het hele jaar verkrijgbaar en wordt meestal geïmporteerd uit warme klimaten, zoals Midden- en Zuid-Amerika, Israël, Kenia en Zuid-Afrika.

Hoe weet je wanneer een avocado rijp is?

Van de buitenkant verraadt een avocado vaak niet of hij rijp is. Duw daarom licht met één vinger op de avocado. Als deze een beetje meegeeft, is de avocado rijp. Heb je een avocado in huis die nog niet rijp is? Stop deze dan met een banaan, appel of peer in een plastic zak. Dit versnelt het rijpingsproces.

Deze tekst is geproduceerd door onze partner Coop.