gehaktballen

De kneepjes van de kok: gehaktballen

Hoe maak je de beste gehaktballen met jus? Chef-kok Ramon Brugman vertelt ons graag de tricks en tips.

De gehaktbal van chef-kok Ramon Brugman | 25 minuten | 5 stuks


1. Snipper de ui zo fijn als je kunt.

2. Voeg dan alle ingrediënten bij het gehakt. Kneed het door tot alles goed vermengd is.

3. Verdeel het gehakt in vijf delen. Maak je handen schoon onder de kraan, maar houd ze een beetje vochtig. Draai nu gladde ballen van het gehakt en probeer scheurtjes te voorkomen.

4. Laat ze voor het allerbeste resultaat 30 minuten opstijven in de koelkast.

5. Doe de boter in een braadpan en laat het uitbruisen. Zorg ervoor dat de boter echt uit gebruist is voor je ze gaat bakken. Dit geeft het juiste korstje aan de ballen.

6. Leg de ballen in de boter en braad ze rondom bruin. Houd de ballen in beweging en keer ze regelmatig. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

7. Voeg dan het water en het runderbouillonblokje toe. Doe de deksel op de pan en braad de gehaktballen in ongeveer 20 minuten gaar op een laag vuurtje.

8. Haal de ballen er voorzichtig uit en roer de mosterd door de jus. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Doe de ballen terug in de jus en wentel ze even door de jus om ze mooi te laten glimmen.

Per eenpersoonsportie 385 kcal | 29 gr vet | 9 gr koolhydraten | 23 gr eiwit | 1 gr vezels | 2,3 gr zout

Benodigdheden: 500 gr half-om-half gehakt, 1 kleine ui, 1 ei, 50 gr paneermeel, 1 tl gladde mosterd, 1/2 tl nootmuskaat, 1 tl zout, en 1/2 tl witte peper. Om te bakken: 60 gr boter, 200 ml water, 1 runderbouillonblokje en 1 tl mosterd.

 

Tips van Ramon Brugman


1) “De dag erna zijn de gehaktballen nog lekkerder. Of wat dacht je van een balletje op brood met een beetje mosterd... Daarvoor maak ik er altijd een paar extra.”

2) ''Zorg dat je gehakt goed koud is voordat je begint met kneden. Zo blijft het vet gestold, wat een sappige bal geeft. Hoe meer aandacht je geeft aan het rond en glad maken van de ballen, hoe sappiger de ballen worden. Gaar de gehaktbal niet te lang en niet op een te hoge temperatuur, want dan kan-ie te droog worden.''

 

Variaties


Spekballen: voeg aan het basisrecept 75 gr spekblokjes toe waar je even het mes doorheen haalt. Voeg niet te veel zout toe. Het spek zorgt voor genoeg zout in de bal.
Italiaanse ballen: voeg 1 tl tomatenpuree en 1 tl gedroogde tijm toe samen met een 1/2 bosje fijngesneden verse peterselie en 40 gr vers geraspte Parmezaan.
Kaasballen: voeg 80 gr geraspte oude kaas toe en een 1/2 bosje verse fijngesneden peterselie. Verminder de hoeveelheid zout.
Kiekeboe: doe in het midden van de bal een gepeld gekookt ei. Braad ze vervolgens hetzelfde als de basisballen. Als kind vond ik dit echt fantastisch.

Deze tekst is geproduceerd door onze partner Coop.