koelkast

Zo houd je voedingsmiddelen dubbel lang lekker

Voedingsmiddelen blijven extra lang lekker als je ze op de juiste plek bewaart. Een paar tips besparen je een hoop weggooien.

Wat is de ideale temperatuur voor de koelkast en vriezer?

Koelkast: 4 graden.
Vriezer: min 18 graden.

Waar bewaar je welk product?

Staat op een product ‘gekoeld bewaren’ dan hoort het in de koelkast.  Staat op het product ‘koel bewaren’ dan kun je dit het best in een donkere ruimte bewaren bij een temperatuur van 12-15 graden.

Wat is in de koelkast de beste plek voor welk product?

Deur: eieren, frisdrank, koelverse dranken, melk en yoghurt, bak- en braadboters.
Bovenste plank: eieren, augurken, zilveruitjes, sauzen, (room)boter.
Middelste plank: restjes, kant-en-klaar maaltijden, kaas (in kaasbak).
Onderste plank (koelste plek): vlees, vis, vleeswaren en vleesvervangers, verse kruiden.
Groentela: Groenten en fruit bevatten veel vocht en zijn gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast. Bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade.

Hoe lang kun je restjes in de koelkast bewaren?

Restjes kun je twee dagen bewaren in de koelkast. Laat het wel eerst afkoelen. Dit doe je door het eten over te doen in een plastic bakje en dit – zonder deksel – in een bak met koud water te zetten. Binnen twee uur zet je het (afgedroogde) bakje mét deksel in de koelkast. Zou je het eten niet goed koelen voor je de deksel erop doet, dan kan er in het bakje condens ontstaan en ligt schimmelvorming op de loer.

Welke fruit en groentesoorten bewaar je beter niet in de koelkast?

- Vruchtgroenten. Tomaten drogen uit en verliezen hun smaak als je ze in de koelkast bewaart. Ook komkommer bewaar je beter op een koele, donkere plek. Leg aubergine en paprika buiten de koelkast, maar niet op de fruitschaal en niet bij de tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen. Door deze stof krijgen ze plekken en gaan ze bitterder smaken.
- Exoten. Banaan en andere exotische fruitsoorten hebben last van koudebederf. Als ze bij een temperatuur onder de 7 °C bewaard worden, gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Ook vlakken ze af in smaak. Bewaar ze liever in een koele voorraadkast.
- Uien & aardappels. Uien nemen snel vocht op en gaan dan rotten. Bewaar ze daarom niet in een plastic zak, daarin worden ze snel vochtig. In een schuur blijven ze wel een maand goed. Bewaar ze niet samen met je aardappels, want die lopen dan eerder uit.

Welke producten bewaar je apart?

Sommige groente- en fruitsoorten scheiden gas uit, waardoor andere soorten eerder bederven. O.a. appels, meloenen, abrikozen, bananen, tomaten, avocado's, perziken, peren, nectarines, pruimen en vijgen. Houd deze soorten dus apart van ander fruit en groenten.

Welke voedingsmiddelen kun je invriezen?

Goed nieuws: bijna alle voedingsmiddelen zijn in te vriezen. Soms verandert alleen de structuur, zoals bijvoorbeeld bij een tomaat. Andere producten drogen uit, zoals kaas, waardoor de smaak minder wordt of het product er minder smakelijk uitziet. Maar ook dan kun je het nog veilig eten.

Hoe lang kun je voedingsmiddelen in de vriezer bewaren?

De vuistregel is: je kunt voeding ongeveer drie maanden ingevroren bewaren zonder kwaliteitsverlies. Er zijn uitzonderingen:
• Brood en gebak: 1 maand;
• Rauw rundvlees, magere vis (kabeljauw, tonijn): 6 maanden;
• Groenten en zachtfruit geblancheerd: 1 jaar;
• Margarine en boter: 1 tot 2 maanden. Halvarine mag niet in de vriezer volgens het Voedingscentrum.

Deze tekst is geproduceerd door onze partner Coop.