groenten

Zo eet je makkelijk meer groente per dag

Meer groente eten: voor sommigen is het een uitdaging, anderen halen het met gemak. Hoeveel groente eet jij per dag? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 250 gram. Met deze 10 tips is het een (pr)eitje


1. Kickstart je dag: groente ontbijt of groente lunch

Denk je bij groenten meteen aan avondeten? Begin de dag ook eens met groente in je ontbijt! Met een spinazie-omelet of broccolimuffin heb je je eerste portie al binnen. Groene bladgroenten als boerenkool, spinazie en sla doen het goed in een ontbijtsmoothie.

2. Geniet van een zelfgemaakte salade of verse groentesoep

Maak in het weekend een flinke pan soep vol groenten. Verdeeld in vershoudbakjes blijft deze in de koelkast lang goed en kun je er de hele week van eten. Ook kun je een warme salade maken. Meng een zak gemengde groenten met wat olijfolie en kruiden, en doe deze even in de airfyer of wok. Supermakkelijk en snel!

3. Lunch met groente maak je zo

Ook in zoete gerechten kun je groenten (ver)stoppen. Wat dacht je van wortelpannenkoeken of zoeteaardappel-pannenkoeken? Of meng behalve appel ook een geraspte wortel door je havermoutpap. Zo heb je bijna ongemerkt al 50 tot 100 gram groente binnen.

4. Zet groente in de hoofdrol

Een creatieve manier om aan je dagelijkse hoeveelheid groente te komen: vervang graanproducten door groenten. Zo kun je spaghetti verwisselen voor courgetti (slierten courgette) of pompoenplakken gebruiken als lasagnevel. Met bloemkool- of broccolirijst vervang je gewone rijst of couscous. En lekker knapperig: een wrap van ijsbergsla of een koolblad in plaats van een tortilla. Dat scheelt ook nog eens een boel koolhydraten.

5. Verwerk groente in saus

Maak een saus voor de pasta of rijst met verschillende groente. Bepaal zelf welke groente je kiest, zo kun je aubergine, champignons, paprika’s, tomaten, ui, prei of bladgroenten prima in een groentesaus verwerken.

6. Verwerk groente in vlees

Ook in vlees kun je (stiekem) nog wat extra vitamines verwerken.

  • Draai in je gehaktbal eens wat fijngesneden groenten mee, van paprika tot courgette.

  • Rol een platgeslagen kipfilet op met een vulling van spinazie en ricotta.

  • Of ga voor makkelijk met de Coop boomstammetjes met 30% groenten.

7. Zet gezonde hapjes op tafel

Met hartige snacks fiets je er makkelijk wat groenten in. Zet vrolijke rauwkost of snackgroenten met een kruidige yoghurtdip op tafel. Ook gevulde mini-paprika’s happen lekker weg: rauw met tonijnsalade of hüttenkäse, of uit de oven met pittig gehakt en kaas. Spreads van roomkaas met erwten, broccoli of bietjes zijn heerlijk op een cracker of pitabroodje.


8. Geniet van een groentesmoothie: van spinazie tot bleekselderij

Als ontbijt of tussendoortje: een groentesmoothie helpt om makkelijk meer groente te eten. Van spinaziesmoothie en boerenkoolsmoothie tot wortel- en bleekselderijsmoothies.

Deze tekst is geproduceerd door onze partner Coop.