Water drinken: zo maak je het lekker en leuk

Dat water gezond is, dat weet iedereen. Maar dat betekent nog niet dat iedereen het ook lekker vindt. En dat kan best lastig zijn als jullie kinderdagverblijf overgaat naar een waterdrinkbeleid. Toch kan iedereen water leren lusten. Helemaal als je het lekker én leuk maakt. 

Waarom water

Misschien heb je het zelfs ook wel eens gehad. Dat je een beetje suf was, of hoofdpijn had omdat je te weinig had gedronken. Genoeg drinken helpt om je fit en fijn te voelen. Het helpt je lichaam om op temperatuur te blijven, om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren. Kinderen van één tot vier jaar hebben elke dag ongeveer 1 liter vocht nodig. Dat zijn ruim 4,5 bekertjes, naast de aanbevolen 2 porties zuivel per dag. En water is dan de gezondste keuze. Dat heeft vooral te maken met wat er allemaal niet in zit: geen vloeibare suikers, energie en zuren. Daarmee helpt water bij een gezonde inname en is het veilig voor de tanden.

Lastige situaties

Omdat ouders op het consultatiebureau aangespoord worden om baby’s te laten wennen aan water, drinken de meeste jonge kinderen al water. Toch lusten sommige kinderen nog geen water. Best lastig als jouw kinderdagverblijf een waterdrinkbeleid heeft. Al helemaal als ouders zich door het nieuwe beleid zorgen maken of hun kind genoeg vocht binnenkrijgt. Vaak hebben die zorgen een aanleiding. Het helpt om met de ouders hun zorgen te bespreken en hen inzicht te geven in hoe jullie het waterdrinken introduceren. Om hen te laten zien dat jullie oog hebben voor het proces van wennen aan water, en welke voedingsmiddelen naast water worden aangeboden om voldoende vocht binnen te krijgen. Denk aan fruit, snackgroente en lauwe thee. En als veel kinderen op de groep al water lusten, gaat wennen aan water op de opvang vaak makkelijker dan thuis.

Maak het leuk

Water heeft net als andere voedingsmiddelen een smaak waar je aan kunt wennen. Proef je die smaak vaak genoeg, dan helpt dat om die smaak te accepteren. Elke dag samen water drinken, en zelf met een flinke dosis geduld het goede voorbeeld geven helpt je om alle kinderen mee te krijgen. Daarnaast kun je het waterdrinken extra leuk maken. Introduceer bijvoorbeeld een watertap op de groep waarbij de oudere kinderen zelf mogen tappen. Versier samen met hen de bekers die speciaal bedoeld zijn voor waterdrinken, of experimenteer samen met de kinderen met waterrecepten. Denk aan komkommerlinten, schijfjes schoongemaakte limoen of pepermuntblad in de watertap. En wat dacht je van een mooie beloningskaart, waarbij je na een paar keer proeven een fijne beloning krijgt, zoals een kleurplaat of samen een activiteit uitkiezen. Gaan jullie samen met goede zin consequent met waterdrinken aan de slag, dan zal je zien dat na een tijdje elk kind wel water lust.