Dit betekenen biologische keurmerken

Biologische keurmerken: Wat betekenen ze?

Biologische producten zijn op de verpakking altijd te herkennen aan het groene blaadje: een keurmerk. Onze Telesuper Puur-lijn bevat onder andere biologische producten. Hierop staan keurmerken, maar wat betekent het eigenlijk als een product biologisch gecertificeerd is? 

Wat is biologisch?


Biologische keurmerken worden niet zomaar uitgedeeld. Producten moeten aan bepaalde eisen voldoen om dit keurmerk te krijgen. Wanneer een product biologisch geproduceerd is, betekent dit dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn toegevoegd. Verder bestaat het voor 95% uit biologische ingrediënten. De andere ingredienten mogen alleen niet-biologisch zijn als er geen biologisch alternatief is. Zo zijn er nog een aantal eisen. Ben je benieuwd wat die inhouden? Dat lees je hier.

Keurmerken


Het woord biologisch - of bio, eko, eco of organic - op voedingsmiddelen mag er alleen op staan als het product volgens de EU-regels is geproduceerd. De keurmerken hebben verschillende namen. Zo bieden wij veel biologische producten aan onder het merk Telesuper Puur. Hoewel de merken verschillen, is de afbeelding op de verpakking altijd hetzelfde. Het Europese blaadje in de afbeelding hoeft niet per se groen te zijn. Producenten kunnen het ook in zwart of wit op de verpakking zetten. Producten met het Europese keurmerk voldoen aan de wettelijke eisen voor biologische productie. In Nederland wordt de productie gecontroleerd door SKAL Biocontrole.

Dierenwelzijn van Demeter


Als het keurmerk van Demeter op de verpakking staat, is het product afkomstig van de biologisch-dynamische landbouw. In de biologisch-dynamische veehouderij zijn de dierenwelzijnseisen hoger dan in de biologische veehouderij. De biologisch-dynamische landbouwmethode komt voort uit de antroposofie. Uitgangspunt is dat er een samenhang bestaat tussen mens, plant, dier, bodem en kosmos, waarbij duurzaamheid en dierenwelzijn heel hoog in het vaandel staan.