Warme lunch: een goed idee?

Eerst een boterham hartig, dan een boterham zoet, wie is er niet groot mee geworden? Toch bieden steeds meer kinderdagverblijven een warme lunch aan. Maar is dat wel gezond? Die vraag beantwoorden we in onderstaand blog.

Te moe om te eten


Misschien herken je het wel, dat kinderen best moe zijn als ze aan het eind van de dag worden opgehaald. Vaak zijn ze dan ook te moe om nog netjes mee te eten van de warme maaltijd. Dat kan best frustrerend zijn voor de ouders en voor het kind. Het niet-eten levert vaak strijd op en een hoop zorgen. Want eet een kind dan wel genoeg?

Meer groente


Als het om eten gaat is groente vaak de grootste zorgenpost voor ouders. En dat is niet geheel onterecht. Groente eten gaat namelijk niet bij alle kinderen vanzelf. Het Voedingscentrum adviseert 50 tot 100 gram groente per dag voor kinderen van 1 tot 4 jaar. Het advies is om die groente te verdelen over de dag. Als je bij de warme maaltijd één opscheplepel gekookte groente geeft of vijf cherry tomaatjes, dan heb je al ongeveer 50 gram. Toch lukt het de meeste kinderen niet om die binnen te krijgen. Een warme maaltijd op de opvang kan dan een oplossing bieden.

Van alles op het bord


Naast te weinig groente krijgen jonge kinderen vaak ook te weinig goede vetten en vis binnen. Wordt de warme maaltijd op het kinderdagverblijf bereid met vloeibare margarine of olie, dan helpt dat de inname van die gezonde vetten. En door volop te variëren tussen groente, aardappelen en volkoren graanproducten en vis, peulvruchten, vlees of ei, krijgen de kinderen van alles wat binnen, dus ook van vis.

Samen eten is het halve werk


Een warme maaltijd op het kinderdagverblijf kan soms even wennen zijn qua smaak. Er staat bijvoorbeeld iets op het menu dat kinderen nog niet hebben leren eten. Of het eten proeft net anders dan thuis. Dat geeft helemaal niets. Een gevarieerde warme lunch is een goed moment om kinderen op het kinderdagverblijf nieuwe smaken te leren. Kinderen moeten soms wel 10 tot 15 keer iets proeven voordat een smaak geaccepteerd wordt. Wist je dat het juist helpt dat kinderen samen eten met vriendjes en vriendinnetjes? Zien eten, doet eten. Dat gaat ook op voor de warme maaltijd. En als je als pedagogisch medewerker zelf mee eet, kun je de kinderen een extra zetje geven om het eten ook te proberen. Jij bent voor hen op de groep het belangrijkste rolmodel.

Gezonde oplossing


Een warme maaltijd op het kinderdagverblijf kan ouders dus ontzorgen en kinderen helpen om meer groente te eten. En als de maaltijd de richtlijnen van het Voedingscentrum volgt, dan weet je zeker dat die maaltijd ook gezond is.
Afbeelding

Deze blog is geschreven door Voedingsjungle, een kennis- en communicatiebureau gericht op voeding van kinderen. De missie van Voedingsjungle: ieder kind een gezonde eetopvoeding! Voedingsjungle geeft concrete antwoorden in de jungle aan voedingsberichten, door wetenschap te vertalen naar praktijk. De Richtlijnen goede voeding zijn de basis, aangevuld met wetenschappelijk onderbouwde kennis.