Vier ook de Dag van het sprookje op 7 juli

Telesuper Tipt: Zo vier je de Dag van het sprookje

De Dag van het Sprookje viert dit jaar zijn de tiende verjaardag. Sinds 2007 wordt jaarlijks deze sprookjesachtige dag gevierd op initiatief van de Efteling op de zevende dag van de zevende maand. Voor kinderdagverblijven is dit een leuke themadag! Er zijn genoeg magische spelletjes en activiteiten te verzinnen om met de kinderen te doen.

7 Juli is niet voor niets gekozen als datum voor de Dag van het Sprookje. Het getal zeven komt vaak voor in sprookjes. Denk hierbij aan verhalen zoals De Wolf en de Zeven Geitjes, De Zevenmijlslaarzen en De Zeven Dwergen. Het is het getal van het geluk.

De Dag van het Sprookje is een uitgelezen om een sprookjesthema mee te geven op een kinderdagverblijf.
Uiteraard kun je een sprookje voorlezen, maar daarnaast zijn er nog genoeg magische spelletjes en activiteiten te verzinnen om met de kinderen te doen:

  • Laat kinderen verkleed komen als hun favoriete sprookjesfiguur

  • Voer een sprookje uit met poppenkastpoppen

  • ' Wie-heeft-de-toverstaf?': Dit spelletje is een soort omgekeerde stoelendans. Wie de toverstaf vast heeft op het ogenblik dat de muziek stopt, is helaas af. De toverstaf moet telkens wel met twee handen zijn vastgepakt voordat je hem doorgeeft aan de volgende.

  • Speel 7-geitjes-verstoppertje: één kind is de wolf en moet de geitjes vangen. Zij verstoppen zich natuurlijk zo goed mogelijk.

  • Knutsel toverstafjes of de magische spiegel uit het sprookje van Sneeuwwitje

  • Klein Duimpje-race: zet een Klein Duimpje parcours uit met drie gekleurde ballen: Klein Duimpje kon heel goed met zijn grote laarzen lopen. Eerst verdeel je de deelnemers in kleine groepjes. Vervolgens mogen de kinderen om de beurt grote regenlaarzen aantrekken en zo snel mogelijk het parcours gaan lopen. Dat is niet alles. Nee, ze moeten de drie ballen verzamelen. Welk groepje is als eerste over de finish?