vers-fruit-bewaren-telesuper-vruchten-koelkast-fruitschaal

Fruit bewaren: steenvruchten, exotisch fruit, citrusvruchten, zacht fruit en hard fruit

Van een sappige mango tot een eetrijpe banaan: vers fruit is er in allerlei soorten en maten en dat zorgt ook voor diverse bewaarmethoden. Geldt voor citrusfruit hetzelfde als voor zacht en hard fruit? Bewaar je aardbeien en peren in de koelkast? En waar bewaar je mandarijnen? Wij zetten voor je op een rijtje hoe je vers fruit van Telesuper bewaart.

Vers fruit


Vers fruit bewaren is soms lastig, maar wel nodig. Fruit is niet alleen gezond, maar het biedt ook mogelijkheden voor de keuken. Maak bijvoorbeeld een lekkere smoothie, ijs met vers fruit of een frisse fruitsalade. Diverse soorten fruit hebben vaak een verschillende bewaarmethode nodig. 

 

Steenvruchten bewaren


Met steenvruchten bedoelen we fruit met een pit erin. Voorbeelden van steenvruchten zijn kersen, abrikozen, perziken en nectarines. Steenvruchten hoeven niet per se in de koelkast bewaard te worden. Je kunt ze ook op een koele plaats zetten. Dan zijn ze één tot drie dagen houdbaar. Pas als ze erg rijp zijn, kun je ze nog even in de koelkast zetten. Dan zijn ze ongeveer een week houdbaar. Zet deze vruchten niet onrijp in de koelkast. Dat verstoort de narijping en de heerlijke smaak en geur gaat dan verloren.

 

Exotisch fruit bewaren


Exotisch fruit groeit onder warme omstandigheden. Voorbeelden van exotische vruchten zijn bananen, ananas, mango’s en kiwi’s. Als deze vruchten in de koelkast bewaard worden, vlakken ze af in smaak en zijn ze gevoeliger voor rotten. Voor exotisch fruit geldt dus dat je het beter kunt bewaren in een koele voorraadkast.

 

Citrusvruchten bewaren


Citrusfruit is ook afkomstig uit warme landen. Het kan buiten de koelkast bewaard worden, maar dit scheelt wel per soort. Over het algemeen geldt: fruit dat gekoeld in de supermarkt ligt, bewaar je na aankoop ook in de koelkast. Maar je kunt citrusfruit één tot twee weken goed bewaren op een koele plaats (tot 15 graden) buiten de koelkast. Grapefruit kun je in alle gevallen beter buiten de koelkast bewaren. Anders kleurt het bruin. Limoen kun je juist beter in de koelkast bewaren. Daardoor kun je hem in plaats van één week twee weken bewaren.

 

Zacht fruit bewaren


Met zacht fruit bedoelen we aardbeien, frambozen, bramen maar ook kersen. Fruit kan dus in meerdere categorieën vallen. Zo is een kers een steenvrucht en zacht fruit. Aardbeien, frambozen, bramen en kersen zijn echte zomertoppers. Door hun zachte structuur zijn ze erg kwetsbaar. Buiten de koelkast zijn ze één dag houdbaar, in de koelkast zo’n drie dagen. Was zacht fruit niet, laat kroontjes en steeltjes zitten, spreid ze in de koelkast op een bord uit en dek ze niet af. Zo voorkom je schimmelvorming. Wil je zacht fruit langer bewaren? Vries het dan in. 

 

Hard fruit bewaren


Appels en peren: de voorbeelden van hard fruit. Ze kunnen heel goed bewaard worden in de koelkast, maar ook daarbuiten. Ze zijn na aankoop één tot twee weken houdbaar op een donkere, koele plaats. In de koelkast blijven ze wel drie tot vier weken goed. Let wel op met appels. In appels zit ethyleen, een gas dat het rijpingsproces bevordert. Als je er een peer of banaan naast legt in de fruitschaal, zullen die snel overrijp worden.