5 Tips tegen fruitvliegjes

Hoe kom je van fruitvliegjes af? – 5 tips

Fruitvliegjes zijn vooral in de zomer ongenodigde gasten. Ze komen op de geur van rottend of overrijp fruit af. Ze houden ook van alcohol en bepaalde soorten overrijpe groente. Als ze eenmaal zijn binnengekomen, lijken ze met geen mogelijkheid meer te vertrekken. Gelukkig zijn er manieren om deze kleine, onsmakelijke vliegjes de deur te wijzen.

Tip 1: Maak schoon met zeep


De meest simpele oplossing is om te voorkomen dat de neus van de vliegjes geprikkeld wordt. Fruitvliegjes zijn zo klein dat ze in alles waar etenstresten in zitten naar binnen kunnen. Ze zijn daarbij niet erg kieskeurig. Bekende fruitvlieg-plekjes zijn vuilnisbakken, de vaatwasser, vaatwasdoekjes, lege blikjes of flesjes en natuurlijk fruit op een fruitschaal.
Door deze plaatsen schoon te houden, nodig je de vliegjes al minder uit. Maak overigens niet schoon met schoonmaakazijn maar met zeep. Fruitvliegjes komen juist op azijn af. Hier zijn ze gek op.

Tip 2: Verwelkom de fruitvliegjes niet


Vervang de vuilniszak regelmatig, gebruik iedere dag schone schoonmaakdoekjes en sponsjes en leg vers fruit zoveel mogelijk in de koelkast. Bewaar fruit dat ongeschikt is voor de koelkast, in een goed af te sluiten plastic bak. Vergeet ook niet om oud geworden fruit weg te gooien of – nog beter – eet het op tijd op.

Tip 3: Houd fruitvliegjes buiten


Deze tip is wellicht een open deur, maar dit is ook letterlijk de tip. Om te voorkomen dat fruitvliegjes binnenkomen, is het belangrijk deuren en ramen dicht te houden op de plaatsen waar voedselbronnen zijn. Dat is lastig met mooi weer in de zomer, maar wat niet naar binnen komt, hoeft ook niet naar buiten.

Tip 4: Sterke geuren


Fruitvliegen houden niet van sterke geuren zoals knoflook en kruidnagel. Door een bolletje knoflook of een schoteltje kruidnagels bij de fruitschaal te leggen, houd je ze daar weg. Ook kruidenplanten doen wonderen. Basilicum, lavendel en dille waarderen de fruitvliegjes niet en zijn erg doeltreffend.

Tip 5: De fruitvliegjesvanger


Als de vliegjes toch binnen zijn gekomen, dan zijn ze ook te vangen. Een fruitvliegjesvanger is zonder al teveel moeite zo gemaakt met bijvoorbeeld een scheutje azijn in een schaaltje. Deze geur kunnen ze niet weerstaan. Gebruik dit alleen als ramen en deuren dicht zijn, anders lokt de val ook vliegjes van buiten.