Smaakmaker: Koriander

Kruiden geven ons eten extra veel smaak, maar bieden ook fijne extra’s. Deze keer nemen we koriander onder de loep. Geen ander kruid verdeelt de meningen meer dan deze.

Deze eenjarige plant heeft echte liefhebbers én mensen die hem vreselijk vinden. En dat kan kloppen. Onderzoekers ontdekten dat bij zo’n 15 procent van de bevolking korianderblad naar zeep smaakt. Zij hebben mogelijk een bepaald gen dat ze erg gevoelig maakt voor de bepaalde stoffen die in de koriander zitten en die ook in zeep voorkomen.

Koriander heeft tere, kantachtige blaadjes die lijken op die van platte peterselie. De smaak is echter intensiever met iets van citrus. Je kunt alle delen van de plant eten. Korianderzaden zijn geelbruin en rond met ribbeltjes en worden in gemalen vorm ook wel ketoembar genoemd.

De smaak is heel anders dan het blad: aromatisch, warm, nootachtig en scherp. De wortel wordt in de Thaise keuken gebruikt bij het maken van de rode curry. Koriander is een van de meest gegeten kruiden ter wereld. Je vindt het in Indiaas, Thais, Chinees, Mexicaans, Caribisch Mediterraan, Noord-Afrikaans en Oost-Europees eten.

Bekende gerechten zijn guacamole en falafel. Het blad wordt meestal vlak voor het opdienen aan een gerecht toegevoegd, omdat de smaak tijdens het koken vermindert. In veel Indiase en Centraal-Aziatische recepten worden echter grote hoeveelheden koriander in het gerecht meegekookt voor een diepere smaaklaag.

Gebruik koriander voor salades, salsa, chutney, pesto, (dip)sauzen, het inmaken van groenten en dressings, maar ook in combinatie met vlees- en visgerechten, linzen, bonen, eieren, rijst, tomaten, avocado en bijvoorbeeld paprika. Echt geen liefhebber? Dan vervang je het in recepten door peterselie. Door de blaadjes fijn te hakken of te vijzelen schijnt het zeepeffect ook minder te worden. Koriander bevat mineralen als calcium, kalium, ijzer, magnesium en mangaan en verschillende vitamines zoals A, C en K.

Weetjes over koriander:

Spijswijs: Koriander is goed voor de spijsvertering. Het vermindert een branderig of opgeblazen gevoel.

Kopen Koriander: Is jaarrond verkrijgbaar in de koeling of als plantje. Kies er eentje met felgroene blaadjes.

24 februari: Er bestaat zelfs een internationale ‘ik haat koriander-dag’.

 

Deze tekst is geproduceerd door onze partner Coop.