overprikkeling-dagopvang-peuterspeelzaal-babygroep-peutergroep-kinderdagverblijf-kinderopvang

Hoe ga je overprikkeling op de baby- en peutergroep tegen?

Overprikkeld, dat zijn we allemaal weleens. Kinderen op een volle kinderopvanggroep zijn dat zeker. Wat kun jij doen om de omgeving van de baby- en peutergroep prikkelarm te maken? Hier lees je handige tips.

Achtergrondinformatie


Overprikkeling ontstaat wanneer kinderen een overdosis aan prikkels (kleuren, geuren, geluiden enzovoorts) binnenkrijgen. Elk kind reageert hier weer anders op. Zo gaan sommige kinderen stil in een hoekje zitten, terwijl andere kinderen het op een huilen zetten. Hoe dan ook, overprikkeling is niet optimaal voor het kind. We denken graag met je mee in het creëren van een omgeving met minder prikkels. Daarom delen we een aantal tips.

Overprikkeling op de babygroep voorkomen:  • Prikkels die niet afkomstig zijn van kinderen uit de groep, kunnen beter vermeden worden. Denk hierbij aan achtergrondmuziek van de radio of het klapperen van een raam.

  • Kijk of er een mogelijkheid is voor minder in- en uitloop van bijvoorbeeld ouders en leidsters. Dit geeft veel onrust en sommige kinderen schrikken ervan, wat overprikkeling tot gevolg kan hebben.

  • Zorg voor een rustige hoek zonder felle, kunstmatige verlichting. Een hoge box aan het raam is voor veel kinderen een fijne, rustige plek. Daar valt veel natuurlijk daglicht naar binnen.

  • Overleg veel met de ouders van de kinderen. Breng factoren die het kind thuis rustig of juist druk maken in kaart. Met deze informatie kun je de omgeving aanpassen en het kind op de groep wellicht meer rust bieden.


Overprikkeling op de peutergroep voorkomen:  • Een rustige kleur voor de vloer is voor peuters zeker een aanrader. Het speelgoed waarmee ze spelen is namelijk al kleurrijk genoeg. Door de vloer een neutrale kleur te geven, kun je de prikkels balanceren. Kies bijvoorbeeld voor grijs of donkerblauw.

  • Ook de kleur van de muren is een belangrijke factor voor overprikkeling. Is die te fel? Dan kan het dat peuters teveel prikkels krijgen. Kies voor de muren het liefst een lichte, zachte kleur. Een pastelkleur geeft vrolijkheid en rust, maar de ruimte wordt er niet te donker van.

  • Knutselwerkjes worden vaak door de hele ruimte tentoongesteld, maar om de rust te bewaren is het beter om dat niet te doen. In plaats daarvan kun je een groot prikbord volhangen met knutselwerkjes en tekeningen. De rest van de muur houd je vrij. Zo krijgen de peuters niet van alle kanten prikkels

  • Let op de akoestiek. Kinderen en jijzelf worden er overprikkeld van om de hele dag in lawaai te zitten. Zit je in een ruimte met veel galm? Dan kun je het geluid (kinderstemmen, vallende spullen en gehuil) dempen door zacht materiaal. Leg bijvoorbeeld een vloerkleed neer, of hang gordijnen op. Je kunt ook een rustig ogend wandkleed ophangen.

  • Net als bij de babygroep is het niet nodig de hele dag muziek op de achtergrond te hebben. Momenten met muziek om te dansen is leuk, maar daarbuiten is het beter om de muziek uit te laten staan.

  • Zorg voor een rustige hoek in de ruimte. In deze ruimte kunnen kinderen zich terugtrekken en bijvoorbeeld boekjes bekijken.


Bron: www.kinderopvangtotaal.nl