Pit in je eten stoppen kan op verschillende manieren

Sambal en pepers geven een pittige smaak aan het eten. Maar wist jij ook dat er genoeg andere producten zijn die jou pit kunnen geven? Wij hebben onze schappen afgezocht naar helden met pit. Helden met een bijzonder verhaal en feitjes die wellicht nog onbekend voor jou waren. Wie van de top 5 geeft jou de meeste pit?


1 | Kersen

Het is weer kersenseizoen! Het seizoen begint midden juni en eindigt eind augustus. Zorg dus dat je optimaal geniet van die heerlijke rode vrucht. Wist je dat er een Nederlands kampioenschap Kersenpitten spugen wordt gehouden? Het wereldrecord staat op 29.12 meter!

Kersen zijn ook een flinke bron van vitaminen. Met 100 gram kersen heb je al snel 43% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A te pakken, dat onder andere goed is voor je ogen, huid en immuunsysteem. En ook vitamine C vind je in grote hoeveelheid in de kersen. Guilt-free snacken dus!

2 | Sriracha

Een kruidige saus vernoemd naar de plek waar hij ontstaan is: de Thaise kustplaats Si Racha. Hij wordt gemaakt van azijn, knoflook, suiker, zout en gefermenteerde chilipeper en zit qua pittigheid tussen de 1.000 en 2.500 op de schaal van Scoville. Een van de pittigste sauzen dus! Grappig genoeg wordt Sriracha ook het meest verkocht en geliefd in Mexico.

3 | Olijfolie met chilipeper

Extra vergine olijfolie is de eerste olie die geperst wordt uit de pitten van olijven. Voor de pit bevat deze een pepertje. Combineer ’m met pizza, pasta, gebakken ei, tosti of warm stokbrood.

Wist je trouwens dat olijfolie erg gezond is? Het bevat een hoge concentratie vitamines en mineralen en zitten vol onverzadigde vetzuren. Dit zijn goede vetten, omdat ze de- in tegenstelling tot de verzadigde vetten- de kans op hart- en vaatziektes verkleinen.

4 | Pijnboompitten

Pas na 25 jaar groeien heeft een pijnboom zaden die groot genoeg zijn om pijnboompitten op te leveren. Pijnboompitten worden veel gebruikt in Italiaanse gerechten, zoals pesto, maar ook (licht geroosterd) in salades, sauzen, desserts. Pijnboompitten doen het ook prima bij vleesgerechten met kalkoen, kip en lamsvleesschotels. De pitten hebben een licht harsachtige smaak en zijn rijk aan olie.

5 | 4 seizoenenpeper

Wie kent het niet? De heerlijke mix van witte, zwarte en groene peperkorrels. En niet te vergeten de roze die geen echte peper is. Wist je dat de korrels afkomstig zijn van besjes? En dat iedere bes in een andere levensfase zit.

Deze tekst is geproduceerd door onze partner Coop.