Idee voor de dagbesteding: organiseer een zomerse picknick voor de bewoners

Hapjes, drankjes, een warm zonnetje en vooral een hoop gezelligheid: van een zomerse picknick kikkeren de bewoners ongetwijfeld op. Maar hoe organiseer je dat? Tips en inspiratie voor een geslaagde zomerpicknick.

Bedenk een geschikte locatie

Is er een parkje op loopafstand? Zijn de route ernaartoe en het park zelf rolstoelvriendelijk? Of heeft de zorginstelling misschien een geschikte tuin? Kies voor een plek waar op een warme dag genoeg schaduw is voor iedereen. Je kunt er ook een indoor-picknick in de recreatieruimte van maken, dan zit je ook met slecht weer goed!

Maak een back-upplan

Een back-upplan is handig als het onverhoopt gaat regenen of juist erg warm wordt. Misschien is er een partytent beschikbaar waaronder de picknick plaats kan vinden, zodat iedereen droog en/of in de schaduw zit? Of is er een geschikte binnenlocatie, zoals de recreatieruimte, waar jullie naar uit kunnen wijken?

Doe een oproep voor picknickspullen

Vraag collega’s, kennissen, vrienden en familie of jullie spullen kunnen lenen die van pas kunnen komen tijdens de picknick, zoals picknickmanden, parasols en tafelkleden. Denk ook aan zonnehoeden, strandstoelen, lampionnen en vrolijke kussentjes voor de zomerse aankleding.

Vraag hulp

Vraag ruim op tijd aan de familie, vrienden of bekenden van de bewoners of zij willen helpen met de voorbereiding en/of de organisatie op de dag zelf. Zeker wanneer veel bewoners rolstoelgebonden zijn, is het een must om veel helpende handjes te hebben.

Zorg voor genoeg zitplekken

Op de grond op een picknickkleed zitten is voor veel bewoners niet mogelijk. Gelukkig zijn er veel plekken in de natuur waar permanente picknicktafels staan, waar jullie eventueel ook rolstoelen aan kunnen schuiven. Jullie kunnen ook picknicktafels lenen of huren bij een verhuurbedrijf. Of leg een rood-wit-geblokt tafelkleed over de gewone tafels; ook heel gezellig

Muziek

Het zomerse plaatje wordt compleet met een gezellig muziekje erbij. Zet een zomerse playlist aan op Spotify, of kies voor de oudere bewoners voor nostalgische campingmuziek.

Checklist

Vergeet niet zonnebrand, muggenspray, vochtige doekjes (altijd handig), een vuilniszak voor het afval en een boxje voor de muziek mee te nemen. Zit er geen eetgerei in de picknickmanden? Kies dan voor bordjes van suikerriet en vorken met snijrand van bamboe; makkelijk en duurzaam!

Goed gevulde picknickmand

Inspiratie nodig voor de picknickhapjes? Deze producten zijn altijd goed én lekker makkelijk:

- Kant-en-klare wraps met kip, falafel of wraphapjes met zalm
- Sandwiches met bijvoorbeeld kip, oude kaas, of tonijn
- Kleine krentenbolletjes
- Voorgesneden fruit, per persoon of in een grote bak
- Een grote watermeloen in plakken
- Minibolletjes belegd met kaas, ham of zalm
- Handige kant-en-klare hapjes, zoals plakjes grillworst, kaasblokjes en Hollandse balletjes
- Eenpersoonsflesjes met smoothies of sap

Hebben jullie tijd om wat meer werk van te maken? Klik HIER voor compleet picknick-menu met lekkere recepten.

Veel plezier!