boerenkool-recepten-nationale-boerenkooldag-stamppot-telesuper

Superlekker: Wat te doen met boerenkool op Nationale Boerenkooldag?

24 oktober wordt de boerenkool in het zonnetje gezet. De boerenkoolstamppot is natuurlijk een traditioneel recept, maar de groente is op veel verschillende manieren te bereiden. Om te laten zien hoe verrassend boerenkool kan zijn, zetten we een aantal gerechten voor je op een rijtje.

Amsterdamse boerenkool


Voor deze versie uit onze hoofdstad moet je van zure bommen, piccalilly en Amsterdamse uien houden. De Amsterdamse versie van de traditionele stamppot met aardappels en boerenkool bevat deze ingrediënten. Eet je niet vegatarisch? Dan kun je er ook nog saucijsjes en spekreepjes aan toevoegen. Amsterdammers hielden vroeger enorm van groenten op zuur en zoetzuur. Daar is dit historische recept het levende bewijs van.

Groningse Mous


Groningers noemen boerenkool 'Mous'. In tegenstelling tot de “Hollandse” stamppot boerenkool, wordt de Groningse stamppot ‘Mous’ van oudsher niet met rookworst en een kuiltje jus gegeten. De rookworst kwam in Groningen vroeger namelijk bijna niet voor. In Groningen bestaat een eigen versie, die overigens per familie kan verschillen. De meeste stamppotten Mous bereid je met gort. Daar voeg je een verse Groninger metworst en een krokant gebakken speklapjes aan toe. De gort is het meest typische aan de Groningse boerenkool.

Soep van boerenkool


Geen zin in de zware winterstamppot? Kies dan voor boerenkoolsoep. Dit is eigenlijk een light variant van de stamppot. Je houdt hierbij vast aan het erwtensoep-idee: veel aardappels door de soep. Verder kun je nog een (vegetarische) rookworst en wat kruiden toevoegen. Voor wie van pittig houdt: chilipoeder en chilivlokken zijn in deze soep ook erg lekker!

Boerenkoolstamppot


Het is niet de meest voor de hand liggende bereiding van boerenkool, maar deze groente is ook geschikt als rauw onderdeel in een smoothie. Boerenkool is wat stugger en heeft een uitgesproken smaak. Het is behoorlijk bitter van zichzelf maar laat zich daardoor extra goed combineren met een zachte en zoete tegenhanger zoals mango, banaan en zeer rijpe ananas. Zo ontstaat een vitaminerijke smoothie.

Boerenkoolomelet


De omelet is een overheerlijk lunchgerecht of ideaal in combinatie met een kop soep 's avonds. Voor deze omelet gebruik je natuurlijk spek en ei. Afhankelijjk van wat je lekker vindt kun je nog wat andere dingen toevoegen: (vegetarische) spek, knoflookkruiden en zelfs een klein beetje aardappel.

 

Heb je zin in een heerlijk boerenkoolgerecht? Bestel dan de ingrediënten via onze webshop.