ModderDag: leerzaam vies worden

ModderDag op 9 juni: leerzaam vies worden

Hoe leren kinderen meer over de natuur en natuurlijke materialen? Door ze het zelf te laten ervaren! Elk jaar is het op 29 juni ModderDag en mogen kinderen lekker vies worden.

29 juni: Modderdag


ModderDag vindt jaarlijks plaats op 29 juni. Het Instituut voor Natuureducatie (IVN) neemt het initiatief voor deze Nederlandse versie van International Mud Day. Speciaal voor kinderen deelt het IVN een heleboel leuke tips om deze kliederdag te vieren, maar kinderdagverblijven en scholen organiseren zelf de activiteiten. Zo konden een hoop kinderen de afgelopen editie lekker kliederen in een modderbad of -zandbak. Ook mochten ze stekjes planten en met potgrond schilderen. Het resultaat? Een hoop vieze handen en blije gezichtjes.

 

Perfecte temperatuur


Wat een geluk dat deze dag in juni valt. Dat betekent dat de temperatuur voor buitenspelen perfect is. Het zou natuurlijk fijn zijn als de zon schijnt, maar ook regen is in dit geval niet erg. Het gaat er tenslotte om dat de kinderen in de modder spelen en danzij regen is er meteen heel wat meer modder te vinden.

 

Buitenspelen op ModderDag


Buitenspelen is gezond en leerzaam voor kinderen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert en dit zie je ook terug: kinderen ontdekken, fantaseren en spelen erop los in het zand en in de modder. Het spelen met modder biedt zintuiglijke ervaringen, het nodigt uit tot ontdekken en tot sociaal contact tussen de kinderen tijdens het spelen. Kinderen breiden hun woordenschat uit door te benoemen wat ze doen, en natuurlijk biedt deze activiteit veel plezier.

 

Aanmelden


ModderDag kun je zelf organiseren. Er is niet veel voor nodig. Aanmelden doe je via de website van het IVN. Hier staan talloze tips. Er wordt ook een fotowedstrijd georganiseerd.