Lentegroente in de spotlights: wist je dit al over de asperge?

Zeg je lentegroenten, dan zeg je asperges! Maar waarom zijn die witte en groene stengels nou zo gezond? En waarom mag je na 24 juni geen asperges meer eten? Feitjes en weetjes over asperges.

Koninklijke bijnamen

‘Het Witte Goud’ en ‘Koningin der Groente’: de asperge heeft een koninklijke status. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Dat heeft vooral te maken met de prijs. Die is relatief hoog omdat het telen van asperges een arbeidsintensief proces is. Zo moeten aspergeplanten een paar jaar groeien voor ze asperges produceren en worden ze met de hand gestoken.

Schommelende prijs

Over de prijs gesproken: de prijs stijgt vaak vlak voor de start van het aspergeseizoen, maar daalt weer naarmate het seizoen vordert. Het kan soms wel twee euro per 500 gram schelen of je ze aan het begin of later in het seizoen koopt.

Groen, wit of paars?

Wist je dat groene, witte en paarse asperges van dezelfde plant komen? De witte wordt alleen compleet geïsoleerd van licht, waardoor hij niet groen kan worden. Hij wordt ondergronds gestoken als het kopje net boven de grond uitkomt en vervolgens in een donkere kist gelegd. Als hij boven de grond zou zijn doorgegroeid, had hij een paarse of groene kleur gekregen.

Superfood van eigen bodem

Asperges zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Ze zitten vol vezels en vitamines, met name met vitamine K (verbetert de opname van calcium) en E (werkt als antioxidant). Groene en paarse asperges bevatten door de invloed van de zon meer vitamines dan de witte.

Uit het zuiden

Limburg heeft de beste grond (zand) voor het verbouwen van asperges. 90% van de landbouwgrond die gebruikt wordt voor de aspergeteelt ligt in de regio Noord- en Midden Limburg. Leuk om te doen: in Limburg kun je het aspergepad bewandelen; een wandeling van 5 kilometer langs de aspergevelden.

Snelle groeier

Een asperge kan wel 12 cm per dag groeien! Als de zon flink schijnt is het daardoor soms nodig dat de telers tot twee keer per dag asperges steken. Dit jaar was de oogst eerder dan normaal, dankzij het buitengewoon mooie weer in maart.

24 juni

Op 24 juni eindigt traditiegetrouw het aspergeseizoen. Niet alleen omdat de asperges dan minder lekker worden, maar ook omdat de aspergeplant na de oogst weer een tijdje op sterkte moet komen om het jaar erna weer mooie witte asperges te produceren. Door de plant in de zomer boven de grond door te laten groeien, is de kans op een succesvolle oogst volgend jaar groter.

Moe

Na tien jaar is de aspergegrond moe en moet de teler op zoek naar een andere geschikte plek om zijn asperges te telen. De vermoeide grond heeft tientallen jaren nodig om te herstellen.

Wel even schillen!

Witte asperges zijn alleen lekker als je ze goed schilt. Als je ze hierbij op hun zij legt, voorkom je dat ze breken. Vergeet ook niet +/- 1,5 cm van de onderkant af te snijden, dat stuk is ook niet lekker. Maar wat er dan overblijft is om je vingers bij af te likken!

Zin gekregen in asperges? Kook eens een van deze lekkere recepten en leg de ingrediënten met één klik in je winkelmandje!

  • Aspergesoep met makreel

  • Spinazie-aspergetaart met zalm

  • Asperges met ham, boter en eieren