Koken met restjes – zo doe je dat!

35 tot 50% van de wereldwijde voedselproductie wordt weggegooid. Dat is zonde en niet meer van deze tijd. Daarom hebben we handige hergebruiktips en -weetjes verzameld. Want verspillen moet je niet willen!

Bananenheld

Uit een recent Zweeds onderzoek blijkt dat de banaan de meest verspilde fruitsoort in winkels is door bruine plekken of kleine kneuzingen. Gelukkig zijn er steeds meer bananenbroodfans of smoothieliefhebbers. Die overrijpe banaan voelt zich daarin helemaal thuis.

Bewaren = besparen

Nederlandse huishoudens verspillen gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar. Schillen, botten, graten en andere resten worden niet meegerekend. Dit betekent dat 14% van het voedsel dat we kopen in de vuilnisbak belandt. De meest verspilde artikelen zijn brood, groenten, fruit, aardappelen, rijst en pasta. Schrijf eens op wat een banaan kost of een brood. Misschien denk je dan een tweede keer na voor je naar de prullenbak loopt.

Een onsje meer?

Vaak geeft een recept een halve paprika of ui als ingrediënt. De andere helft ligt te verpieteren in de koelkast. Bedenk, als je een recept wilt maken, direct een tweede recept waar je deze ‘restjes’ of ‘halfjes’ in kwijt kunt. Of voeg -in het geval van groente en fruit- gewoon die hele paprika in plaats van die halve toe.

Meten = weten

Iets meer dan de helft van de Nederlanders kookt op maat. Nog veel mensen gooien restjes weg omdat ze niet meer genoeg zijn voor een volledige maaltijd. Alternatief: maak eens een bijgerecht met overgebleven aardappelen of voeg een restje bonen toe aan je lunchsalade. Zo krijg je vanzelf handigheid in het gebruiken van restjes.

11x broodnodig

In Nederland vinden dagelijks 800.000 broden hun weg naar prullenbak. Zonde, het is het perfecte ingrediënt voor paneermeel of croutons. Maak er tosti’s van of wentelteefjes. Brood doet het ook goed in gebonden soep of salade (panzanella) of in een broodpudding, als broodsoldaatjes bij een ei, als panpizza, door pannenkoekenmix of bruschetta. Genoeg keus dus!
Lege prullenbak
• Schillen en afsnijdsels: bewaar ze in een bak in de vriezer. Is je bak vol dan is dat het moment om er een bouillon van te trekken!
• Fruit met plekjes en butsen: niemand die dat ziet als je ze in de blender gooit voor een smoothie of ze verwerkt in je pannenkoekenmix.
• Groenteloof: met het groen van radijsjes, wortels, bietjes of venkel maak je razendsnel een heerlijke pesto voor op brood of door de pasta. Beetje kaas, handje nootjes, wat olijfolie en mixen maar.

50 gram

Bij de portiegrootte is het belangrijk er rekening mee te houden dat sommige groenten erg slinken en pasta en rijst juist groter wordt. 14% procent van de Nederlanders kookt altijd te veel pasta en rijst. Reken ± 50 gram ongekookte rijst per persoon als je rijst als bijgerecht bij je hoofdgerecht eet en 75 gram ongekookte rijst per persoon als je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt. Gekookte pasta kun je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Mits je het snel terugkoelt en binnen 2 uur in de koelkast zet. Roer er een lepeltje olijfolie doorheen om plakken tegen te gaan. In de vriezer kun je gekookte pasta 1 tot 3 maanden bewaren.
Tip! Bezig met je boodschappenlijstje? Noteer de hoeveelheden die je nodig hebt voor een recept ook hierop. Zo blijf je niet zitten met een tweede bakje ongebruikte crème fraîche.


Top 5

De meest verspilde productsoorten (per persoon per jaar): 1 brood (9,2 kilo) 2 zuivel (6,8 kilo) 3 groenten (5,7 kilo) 4 fruit (4,8 kilo) 5 vlees (2,9 kilo)
Bron: Milieucentraal

Juiste aanpak = minder verspillen

Beter koken? Producten die te lang gekookt zijn, belanden eerder in de afvalbak dan groenten waar nog een bite aan zit. Kijk op voedingscentrum.nl/kooktijd voor de ideale kooktijd van 60 groentesoorten. Beter bewaren? Bestel op de website van het Voedingscentrum de gratis koelkast- en diepvriesstickers, waarop je direct ziet waar je een product het beste kunt bewaren of kijk op pagina 34 voor de bewaarposter.

Deze tekst is geproduceerd door onze partner Coop.