asperge

Hoe bereid en bewaar je asperges?

Groen of wit. Voor welk soort asperge kies jij het liefst? Asperges groeien onder de grond. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren. De stengels zijn witte asperges. Als de stengels boven de grond groeien, verkleuren ze onder invloed van de zon naar groene of paarse asperges.

Zijn asperges gezond?

De asperge bevat veel voedingsvezels die zorgen voor een goede spijsvertering. Voedingsvezels helpen ook bij de opname van andere belangrijke voedingsstoffen. In asperges zit het aminozuur asparagine. Hierdoor werken ze vochtafdrijvend en bloedreinigend. Ze zitten ook vol ijzer: ze bevatten ongeveer net zoveel ijzer als spinazie.


Wanneer zijn asperges in seizoen?

Witte asperges uit Nederland zijn vanaf eind maart tot eind juni volop verkrijgbaar. De kwaliteit is tot eind juni ook zeer goed. Groene asperges zijn het hele jaar door te verkrijgen in de supermarkt.


Waar moet ik op letten bij het kopen van asperges?

De kopjes van groene en paarse asperges horen gesloten te zijn. De stengel mag niet verkleurd zijn en de uiteinden horen er vers en glad uit te zien. Ook mogen ze niet zuur ruiken. Witte asperges horen er glanzend uit te zien. Je kunt ook zelf testen of ze vers zijn. Dit doe je door ze langs elkaar te wrijven, als ze een piepend geluid maken weet je dat je goed zit.


Hoe moet je asperges schoonmaken?

Groene en paarse asperges hoef je niet te schillen. Verwijder wel de houtige ondereinden.  Hebben ze dikke stengels? Snijd dan ongeveer 1,5 cm van de onderkant af en schil alleen de onderste helft van de stengels.

Heb je witte asperges? Snijd ongeveer 1,5 cm van de onderkant af en leg ze 30 minuten in koud water. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze makkelijker te schillen. Schil de asperges vervolgens met een aspergeschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Doe dit overlappend, zodat er geen randje harde schil overblijft. Gebruik je een dunschiller? Schil dan twee keer helemaal rond.


Recepten met asperge

Asperges worden vaak klassiek bereid door ze te koken. Dat is heel lekker, maar het doet ook afbreuk aan de veelzijdigheid van deze groente. Naast ze te koken kun je ze ook stomen, bakken, wokken of roerbakken, grillen, in de oven bereiden en er een salade van maken. Gooi de schillen van de witte asperges niet weg. Hier kan je soep van maken!


Hoe moet je asperges bewaren?

Witte asperges bewaar je op een koele, vochtige plek. Ze blijven dan 2 tot 3 dagen goed. Het beste kun je ze in een vochtige theedoek wikkelen. Groene asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast. Deze blijven dan ook een paar dagen goed.

Wil je de asperges langer bewaren? Vries ze dan in! Schil de asperges zorgvuldig. Verpak ze in een diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Zo kun je ze 4 tot 6 maanden bewaren.

Deze tekst is geproduceerd door onze partner Coop.