groenten

Haal de herfst in huis! Maak de lekkerste recepten met seizoensgroente en -fruit

De wereld om ons heen kleurt langzaam rood, geel en oranje: het is herfst! Hoogste tijd om de lekkerste herfstmaaltijden op tafel te zetten met seizoensgroente en -fruit. Hoe je dat doet, lees je in deze blog.

De lekkerste herfst gerechten

De herfst staat bekend om zijn heerlijke herfstgroentes en fruitsoorten. Denk bijvoorbeeld aan de pompoen, waarmee je een heleboel lekkere gerechten op tafel kunt toveren. Ga bijvoorbeeld voor een smakelijke pompoenrisottoof een pompoenlasagne. Je kunt van een pompoen, knoflook, ui en een beetje kruiden ook een heerlijke soep maken. En nog iets leuks: pompoen geeft je maaltijd ook meteen een gezellige oranje herfstkleur.

Herfst fruit

In oktober nemen we definitief afscheid van de Nederlandse aardbeien, bessen en bramen. Nu komen er volop laatbloeiende appelrassen, peren en stoofperen van het land. Met stoofperen, een beetje wijn en kaneel kun je een luxe diner op tafel zetten. De kaneel geeft de keuken ook nog eens een herfst geur. Van andere peren en van appels kun je een taart bakken. En heb je zin in een tussendoortje? Snijd dan een appel in partjes, besmeer deze met pindakaas en strooi er wat kokossnippers overheen. Eet smakelijk!

Goed voor het milieu

Wil jij milieubewuster koken? Kies dan voor seizoensgroenten van Hollandse bodem. De herfst is hiervoor perfect! Seizoensproducten zijn minder slecht voor het milieu, omdat ze niet worden gekweekt in een verwarmde kas of uit het buitenland moeten komen. Dat scheelt brandstof en CO2-uitstoot. Zo zie je maar: duurzaam, betaalbaar, gezond én lekker eten gaan dus prima samen!

Koolsoorten in allerlei kleuren en smaken

Kool is een typische herfstgroente die overal op het Nederlandse boerenland groeit. Denk aan bekende koolsoorten als boerenkool, rodekool, zuurkool, spitskool en bloemkool. En elke groente heeft een eigen specifieke smaak. Zo is rodekool zoet, bloemkool een beetje bitter en zuurkool… De naam zegt het eigenlijk al! Toch is zuurkool eigenlijk gewoon fijngesneden witte kool die op een specifieke manier wordt bereid. Heb je nu ook zo’n zin gekregen in een herfstgerecht met kool? Bekijk dan dit heerlijke recept in onze receptenmodule: spitskoolstamppot met wittekoolsalade.

Maak een lekkere Hollandse stamppot

Een Hollandse stamppot is simpel om te maken en ook nog eens supergezond. Maar denk niet dat het een saaie herfstmaaltijd is! Ook met stamppotten kun je goed variëren. Maak bijvoorbeeld deze wortelstamppot met teriyaki-zalmblokjes of serveer je gasten een gesmoorde rodekool met druiven en blauwekaasdressing. Meer zin in een stamppot met vlees? Dan is de stamppot spruitjes met vleesreepjes een echte aanrader. Niet iedereen vindt de bittere smaak van spruitjes lekker, maar ze zitten stampvol vitamines en vezels. En aan die smaak kun je iets doen! Kook de spruitjes niet langer dan 8 tot 12 minuten en voeg wat bouillon of kerriepoeder toe. Zo laat je de herfst naar meer smaken.

Gebruik restjes voor een herfstgerecht

Heb je nog wat groenten over en weet je niet wat je ermee moet doen? Van herfstgroenten maak je in een handomdraai een gezond gerecht. In de zoekfunctie op de webshop kun je de groente- of fruitsoorten die je over hebt intypen. De lekkerste recepten met die producten komen naar voren. Zo ga je niet alleen verspilling tegen, maar zet je ook iets nieuws op tafel!

Deze blog is mede-geproduceerd door onze partner Coop.