groenten-fruit-herfst-peren-lokaal-gekweekt

Peren en pompoenen: Groente en fruit voor de herfst

Alle soorten groente en fruit zijn goed voor de gezondheid. Maar wist je dat het eten van seizoensgroente en -fruit van Hollandse bodem duurzamer en minder milieubelastend is? We hebben een overzichtje gemaakt van groente en fruit dat bij dit gezellige seizoen past.

Nu de bladeren weer prachtig verkleuren en van de bomen vallen, krijg je misschien ook zin in een heerlijk herfstrecept met typische seizoensproducten. Daarom hebben we de lekkerste en kleurrijkste herfstproducten voor je op een rijtje gezet. In onze webshop kun je een aparte categorie aanklikken. Daarin staan seizoensgebonden artikelen, waaronder groente en fruit. Wat tref je hier allemaal aan in de herfst?

Herfstgroente in oktober


In oktober is de keuze voor groente nog ruim. Je kunt lekker variëren met de beschikbare groenten. Deze maand is de pastinaak weer volop beschikbaar. Ook is dit het uitgelezen moment om te koken met pompoen. Hiermee kun je een heleboel lekkere gerechten op tafel toveren. Ga bijvoorbeeld voor een smakelijke pompoenrisotto, geroosterde pompoenpitten of een pompoenlasagne. Je kunt van een pompoen, knoflook, ui en een beetje kruiden ook een heerlijke soep maken. En nog iets leuks: pompoen geeft je maaltijd ook meteen een gezellige oranje herfstkleur.

Herfstgroente in november


Middenin de herfst gaat het werkelijke seizoensaanbod aan groente toch wel wat slinken. De pompoenen beginnen langzaam te rotten en de pastinaak zie je ook niet meer zo vaak. Toch zijn er nog genoeg groenten vers beschikbaar. Een greep uit de stapel: boerenkool, knolselderij, spruitjes, winterwortel, kropsla, paksoi, broccoli en ui bieden volop mogelijkheden voor Hollandse kost. Maak een lekkere stamppot, of ga voor die gezellige geur van erwtensoep in de keuken. Houd je niet van Hollandse kost? Veel van deze groenten kun je ook verwerken in een overheerlijke pasta of curry. Rooster de bloemkool bijvoorbeeld in de oven en verwerk hem in kip-kerrie. Ook de vele koolsoorten, zoals witte, rode, Chinese, savooie en spitskool zijn echte herfstgroenten. Witlof en champignons worden in Nederland in donkere ruimten geteeld, dus zijn het hele jaar beschikbaar.

Herfstfruit


In oktober nemen we definitief afscheid van de Nederlandse aardbeien, bessen en bramen. Al het zomerfruit van eigen bodem is verleden tijd. Nu komen er volop laatbloeiende appelrassen, peren en stoofperen in de supermarkt te liggen. Met stoofperen, een beetje wijn en kaneel kun je een luxe diner op tafel zetten. De kaneel geeft de keuken ook nog eens een herfstachtige geur. Van andere peren en ook van appels kun je een taart bakken. En heb je zin in een tussendoortje? Snijd dan een appel in partjes, besmeer deze met pindakaas en strooi er wat kokossnippers overheen. Eetsmakelijk!