groenten-koelkast-bewaren-vers-houdbaarheid

Groente bewaren: welke bewaar je in de koelkast en welke niet?

Niet alle groente hoeven in de koelkast bewaard te worden, maar bij sommige is het noodzakelijk. Weet jij niet goed welke groente in de koelkast moeten en welke niet? Wij leggen het uit. Groente bewaren doe je zo:

Verse groente


Groente bewaren kan onvermijdelijk zijn, zeker als je voor een hele week of langere periode bestelt. Dit gebeurt vaak op de dagopvang of de kleinschalige woonvorm. Je wilt bij het bewaren van groente natuurlijk dat ze dan hun kwaliteit zoveel mogelijk behouden. Dat kan een uitdaging zijn. Sommige groente liggen namelijk graag in de koelkast en andere juist niet.

 

Deze groente bewaar je in de koelkast:


Allereerst: de groentela in de koelkast is de ideale bewaarplaats voor verse groente. In de groentela leg je bladgroente zoals sla en andijvie, maar ook koolsoorten. Zo adviseren we je bloemkool, broccoli en spruiten in de koelkast te bewaren. Ook prei en bleekselderij hebben het liefst een mooi plekje in de koelkast. In prei en bleekselderij kun je gaatjes prikken, zodat ze langer goed blijven. Sla en andijvie blijven het verst als ze in vochtig papier gewikkeld zijn. 

 

Voorgesneden groente


Voorgesneden groente bewaar je altijd in de koelkast, ongeacht om welke groente het gaat. Je kunt ze ook het beste in de originele verpakking bewaren. Zo komt eventueel lekvocht van vis of vlees niet in aanraking met de groente. 

 

Deze groente bewaar je buiten de koelkast:


Bij andere groente kan de kwaliteit juist flink achteruit gaan als je ze in de koelkast bewaart. Niet alle groente houden van kou. Komkommers worden snotterig als ze in de koelkast liggen. Buiten de koelkast doen ze het veel beter. Let er dan wel op dat je ze op een koele plaats legt. Dan zijn ze maximaal 2 weken houdbaar. Als de komkommer in folie zit, kun je de komkommer daarin bewaren. Dat voorkomt namelijk dat de komkommer uitdroogt. Folie verlengt de houdbaarheid met een week.

 

Tomaten - Echte warmteliefhebbers


Tomaten komen uit warme landen, of uit een kas waar het lekker warm is. Daarom verliest een tomaat in de koelkast snel zijn smaak. Bewaar hem dus buiten de koelkast op een droge plek. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.

 

Bewaargroente


Sommige groente kunnen buiten de koelkast wel een maand lang goed blijven. Dat geldt voor winterpeen, ui en aardappel. Leg ze op een donkere, koele plaats. Een kelder of schuur is hiervoor ideaal. Ook pastinaak en knolselderij zijn goede bewaargroente. Ze gaan het langst mee als je ze op een koele, droge plek buiten de koelkast bewaart. De ideale temperatuur voor pastinaak en knolselderij is 12-15 graden.

 

Aubergine en paprika buiten de koelkast bewaren


Aubergine en paprika zijn, net als komkommer, buiten de koelkast het beste houdbaar. Leg ze niet op een fruitschaal en niet bij tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Aubergine en paprika krijgen daardoor plekken en een bittere smaak.

 

Versgarantie van Telesuper


Telesuper bezorgt de groente aan kleinschalige woonvormen, kinderopvangcentra en bedrijven zo vers mogelijk. Er zit een versgarantie op. Heb je hierover vragen? Neem dan gerust contact met ons op.