avocado

Gooi de pit van een avocado niet weg! Dit is wat je ermee kan doen

Avocado’s zijn niet alleen hartstikke lekker, maar ook nog eens heel gezond! Toch wordt het gezondste gedeelte van de avocado vaak weggegooid, namelijk: de pit. Zonde! Deze is namelijk super gezond én kun je op verschillende manieren gebruiken. Wij geven je 6 tips over wat je allemaal kunt doen met een avocado pit:


1. Verwerk de pit in een smoothie

Verwerk de pit in een smoothie en je krijgt er een grote hoeveelheid antioxidanten en vezels voor terug. Ook helpt de pit bij het verlagen van je cholesterol én heeft het een ontstekingsremmende werking. Om de pit in je smoothie te verwerken, moet je hem eerst in stukken snijden. Maal daarna de stukken in de blender tot poeder en meng in je smoothie.

2. Zet een kopje avocadothee

Avocadothee? Zeker weten! Halveer de pit en laat ‘m meetrekken in je thee. Een kopje avocadothee kan ook helpen bij een gevoelige buik.

3. Stop de avocado pit in je guacamole

Lekker lang borrelen, wij zijn er gek op. De guacamole alleen iets minder: deze kan al gauw van kleur veranderen. Wil je dat het dipje langer groen blijft? Stop dan eens de avocado pit erin. Voeg eventueel nog een beetje citroen toe en het dipje zal nu langer fris eruit blijven zien!

4. Maak een gezichtsmasker

Van de avocado pit kun je ook een gezichtsmasker maken dat rijk is aan mineralen, zoals magnesium en kalium. Hoe doe je dat? Heel simpel: zorg dat de pit droog is, snijd hem in stukjes en vermaal hem dan tot poeder met een keukenmachine. Gebruik het poeder in je gezichtsmasker of scrub.

5. Maak shampoo van het schaafsel van de pit

Wist je dat avocado pitten zelfs goed zijn voor je haar? Maak zelf shampoo door het schaafsel van een paar pitten te koken. Voeg aan het kookwater een beetje van je normale shampoo toe en wassen maar!

6. Plant de avocadopit

Je kunt je avocado pit natuurlijk ook gewoon planten! Met een beetje geduld kweek jij straks je eigen avocadoboom. Leuk om te doen én als die vruchten uiteindelijk komen, kun je ook nog eens geld besparen.

Hoe plant je een avocadopit?

Voor je hem plant moet de avocado pit eerst ontkiemen. Hiervoor moet de pit in een glas water kunnen drijven. Prik 3 á 4 satéprikkers vanaf de zijkant in de bovenkant (smalle kant) van de pit. Zorg dat het onderste deel van de pit in het water ligt en dat het bovenste deel droog blijft. Zet het glas op een zonnige plek en ververs het water één keer in de vijf dagen. En vul als het nodig is het water dagelijks bij, de pit mag niet droog komen te staan.
Het ontkiemen kan ongeveer 8 tot 12 weken duren. Zijn de worteltjes 5 tot 10 cm lang? Dan kun je de pit overzetten naar een pot. Verzorg je plant goed en geef hem voldoende water. En heb geduld: het kan enkele jaren duren voor er vruchten aan de boom verschijnen.

Deze tekst is geproduceerd door onze partner Coop.