Feest!

Wie jarig is trakteert! Ook op de kinderdagopvang. Maar dan liefst wel met een gezonde
traktatie. Tips over gezonde traktaties en hoe jij ouders hierin kunt ondersteunen lees je in dit
blog.

Waarom gezond?!


Kleine kinderen hebben in verhouding meer voedingstoffen nodig dan volwassenen. Hun kleine maagje is al snel gevuld. Daarom hebben ze maar weinig ruimte voor vullende traktaties met weinig voedingsstoffen. Die ontnemen de trek in gezonde producten bij de andere eetmomenten.

Iets anders


Je kunt ervoor kiezen om het trakteren op de kinderopvang zelf in de hand te houden. Locaties die dat al doen stemmen van te voren met ouders en kind af wat ze willen trakteren. Ze kunnen dan kiezen uit iets kleins, zoals een lange vinger, waterijsje of een doosje rozijnen. Uitdeelkadootjes, zoals een kleurplaat, bellenblaas of een stickervelletje kan natuurlijk ook. Een aantal locaties kiest er zelfs al voor om helemaal niet meer te trakteren. Zielig? Nee hoor, ook dan kun je kinderen écht jarig laten voelen. Vaste rituelen maken het feestje voor de kinderen herkenbaar en leuk. Denk aan de versierde muts, de naam van de jarige in grote versierde letters op het bord, het vrolijk toezingen van de jarige op de groep en het uitkiezen van een spel of activiteit enzovoorts.

Help ouders op weg


Willen jullie het liever aan de ouders overlaten? Weet dat het voor hen best lastig kan zijn om te bepalen of een traktatie gezond (genoeg) is. Of dat de portie niet te groot is. Help ouders met een duidelijk beleid over wat jullie oké vinden. En inspireer ze met voorbeelden. Deze kun je bijvoorbeeld op jullie site plaatsen. Nog makkelijker voor ouders? Beschrijf ook de stappen hoe de traktatie te maken en voeg een boodschappenlijstje toe. Vinden jullie snoep of koek ook prima als traktatie? Dan kun je voor producten buiten de Schijf van Vijf een maximale portiegrootte hanteren. Voor kinderen tot 4 jaar adviseert Voedingsjungle liever niet groter dan 40 kcal. Daarbinnen valt nog best wat te kiezen; denk aan een koekje, wat popcorn of een schuimpje.

Maak er een feestje van!


Voor veel kinderen is het zelf maken van een traktatie een feestje. Dit kun je ook op de groep doen als 3+ activiteit. Doe je dit terugkerend, dan kan dat helpen om het thema ‘gezond trakteren’ actueel te houden. En leg je de verschillende stappen van het maken van de traktatie vast op foto of film, dan kun je die weer gebruiken om ouders te inspireren! Veel plezier!

Traktatie: rupsje nooitgenoeg


Rijg de druiven en een snoeptomaatje of aardbei aan een satéprikker. Let op: snij de snoeptomaatjes, aardbei en druiven in de lengte door in verband met kans op verslikking. Maak de oogjes met een witte en bruine chocoladeschrijfstift.


Traktatie: snack-komkommer-krokodil


Snij de komkommer aan een kant in, om de mond te maken. Leg er een dun driehoekje 30+ kaas op als tongetje. Maak inkepingen voor oogjes (2 rozijntjes) en prik op de rug 3 driehoekjes 30+ kaas.


Traktatie: rozijnenkonijntje


Rozijnkonijntje. Verpak een doosje rozijnen in wit papier. Teken het gezichtje erop en plak er konijnenoortjes op.Dit blog is geschreven door Voedingsjungle, een kennis- en communicatiebureau gericht op voeding van kinderen. De missie van Voedingsjungle: ieder kind een gezonde eetopvoeding! Voedingsjungle geeft concrete antwoorden in de jungle aan voedingsberichten, door wetenschap te vertalen naar praktijk. De Richtlijnen goede voeding zijn de basis, aangevuld met wetenschappelijk onderbouwde kennis.


Afbeelding