feiten en fabels

De waarheid over eten

Iedereen heeft wel eens iets gelezen of gehoord over wat gezond is of wat niet. Samen met Coop zijn wij opzoek gegaan naar wat wel en niet waar is. Wist jij deze feiten en fabels?


Als je eten te pittig is, moet je geen water drinken maar melk. | Feit

Was die ene hap toch te heet? Drink dan geen water, maar melk! De eiwitten in zuivelproducten, genaamd caseïnen, neutraliseren de hete sensatie in je mond. Dit geldt ook voor tijdens het koken. Uitgeschoten met de chilipepers? Voeg dan zuivel, iets zuurs of zoets zoals zure room, citroen, limoen, zoete sojasaus of balsamicoazijn toe.

Kersenpitten slaan warmte op. | Feit

Wim de Bruijn, fruitteler en Coop-leverancier: “Het binnenste van een kersenpit bestaat voornamelijk uit water en water heeft een heel hoge warmtecapaciteit. Dat betekent dat de hoeveelheid warmte die eruit komt ook heel groot is. Als de pitten in een kussen zitten en hun warmte dus niet zo heel snel kunnen verliezen, blijven ze lang en veel warmte afgeven. Alle pitten waarvan de kern grotendeels uit water bestaat hebben dezelfde eigenschappen’’.

Pittig eten is niet goed voor je darmen. | Fabel

Mary Stottelaar, diëtist van puurgezond.nl en auteur van het boek 7 inzichten voor een blijvend goed gewicht: “Pittig eten is niet gevaarlijk voor je darmen. Pittigheid komt meestal door het gebruik van pepers of peperkorrels. Deze bevatten respectievelijk de stoffen capsaïcine en piperine. Deze stoffen kunnen zenuwuiteinden prikkelen en voor een “heet” gevoel zorgen. Dit kan hooguit voor wat tijdelijk ongemak zorgen, meestal in de mond en de maag. Mensen die last hebben van een prikkelbare darm kunnen ook wat verergering van hun klachten ervaren na pittig eten, maar de darmen lijden er niet onder’’.

Chiazaad bevat meer antioxidanten dan blauwe bessen en meer ijzer dan spinazie. | Feit

Mary Stottelaar: “Per 100 gram bevat chiazaad inderdaad meer antioxidanten en ijzer dan 100 gram blauwe bessen en 100 gram spinazie. Maar van chiazaad eet je normaal gesproken niet zoveel, 100 gram chiazaad is écht een hele berg. Een eetlepel chiazaad weegt nog geen 5 gram en de hoeveelheid antioxidanten en ijzer in die kleine hoeveelheid steekt schril af tegen de hoeveelheden die een normale portie blauwe bessen of verse spinazie leveren. De stelling is dus feitelijk juist, maar in de praktijk niet iets om rekening mee te houden. Extra veel chiazaad eten dan maar? Dat is niet aan te raden, want het werkt nogal laxerend. Zeker als je 100 gram in een keer eet, als je dat überhaupt al weg krijgt’’.

Je kunt jezelf drogeren door veel maanzaad te eten. | Fabel

Mary Stottelaar: “Maanzaad is weliswaar afkomstig van dezelfde plant als waar de verslavende opium vanaf komt, maar je hoeft niet bang te zijn dat je onder invloed raakt van maanzaad. Opium wordt gewonnen uit onrijpe bloemknoppen van de papaverplant, het is niet aanwezig in het rijpe zaad: het maanzaad’’.


Van elke vruchten- pit kun je een nieuwe plant laten groeien. | Feit

Wim de Bruijn, fruitteler en Coop-leverancier: “In principe wel, maar je weet nooit welke plant er uit je pit gaat groeien. De pit is letterlijk de vrucht van een eicel die is samengekomen met het stuifmeel. Het stuifmeel is altijd afkomstig van een andere plant, omdat er kruisbestuiving nodig is om iets te laten groeien. De enige appelsoort die zichzelf kan bestuiven is de elstar, maar zelfs bij een elstarpit weet je niet zeker dat er een elstarboom uit zal groeien’’.

Olijfolie wordt gemaakt van olijven én de pitten. | Feit

Patricia Schutte van het Voedingscentrum: “Olijfolie wordt gemaakt van het vruchtvlees en de pit van de olijf. Olijfolie bevat veel onverzadigd vet, wat goed is voor de gezondheid. Verder heeft olijfolie een hoog gehalte aan vitamine E. Olijfolie kent verschillende persingen namelijk traditioneel en (extra) vierge. Het verschil proef je meteen, die laatste heeft veel meer smaak. Je kunt zowel in gewone als in vierge olijfolie baken en braden. Doe dit liever niet in extra vierge olijfolie, want bij verhitting kunnen er schadelijke stoffen ontstaan’’.

 Deze tekst is geproduceerd door onze partner Coop.