De Aardappeleters

De aardappel, dat is echt Hollandse kost, toch? Mis! Deze voedzame jongen wordt over de hele wereld gegeten. Wij maken een smaakreis met de aardappel en selecteren de origineelste recepten.

Aardappel anders


De Hollandse aardappel is van alle markten thuis. Heerlijk met een beetje jus, maar hij doet het eigenlijk in elke keuken goed. Op reis met de aardappel!


Onbetwist NR. 1


Hij heeft een beetje stoffig imago, maar dat is onterecht, want hij is geliefd in vele landen. Sterker nog: de aardappel is de meest gegeten groente wereldwijd. Na rijst, tarwe en mais is de aardappel het belangrijkste voedselgewas op de wereld. Hij is de onbetwiste ster van ons dagelijkse menu, maar ook over de grens: van Duitse Kartoffelsalat tot Italiaanse gnocchi of wat dacht je van Griekse moussaka? Nederlanders aardappeleters? Misschien, maar wij niet alleen!


Geschiedenisles


Onze kleibonk komt oorspronkelijk uit zuid Peru. Hoog in de Andes was het te koud voor andere gewassen en dus verbouwden de Inca’s hier al sinds de 2e eeuw voor Christus kleine aardappeltjes. De Spanjaarden brachten de aardappel naar Europa, waar hij de eerste eeuw vooral gezien werd als mooie (maar giftige) sierplant. Pas in 1727 werd de aardappel in Nederland geaccepteerd als voedsel.

Neem ±250 gram ongeschilde aardappelen per persoon.
Gemiddeld eten we elk jaar 81 kilo aardappelen per persoon. Dat is ongeveer 2 winkelwagens vol!


Gezond


Aardappelen zijn veelzijdig. Je kunt ze koken, bakken, poffen, frituren, pureren, stoven, raspen of in een ovenschotel verwerken. Bovendien bevatten ze vezels, vitamine B6 en C en mineralen als kalium, ijzer en magnesium.


Aardappel-ABC


Glazig: deze aardappelen hebben een gebrek aan zetmeel en ze blijven hard na het koken. Blauwe plekken: niet aantrekkelijk, maar wel eetbaar, ontstaan door stoten of vallen. Groene plekken: deze kun je beter wegsnijden, want hierin kan de stof solanine voorkomen. In grote hoeveelheden is deze stof giftig. Afkoker: zeer bloemige aardappel, valt bijna uit elkaar en daarom erg geschikt voor puree of om te prakken. Droogkoker: deze aardappel houdt gekookt zijn vorm. Bloemig: hetzelfde als kruimig, dus valt bijna uit elkaar.


Zoete aardappel


Het lijkt misschien een aardappel, maar de zoete aardappel is een knolgewas. Hij bevat meer vezels en meer suikers. Hij bevat provitamine A, calcium en vitamine C.


Vast of los


De smaak van vastkokende en kruimige aardappelen verschilt niet heel erg, het is de structuur die het verschil maakt. Die van de kruimige aardappelen is veel losser, terwijl vastkokende aardappelen minder snel uit elkaar vallen. Dat komt omdat kruimige aardappelen meer zetmeel bevatten. Zetmeel zet bij verhitting uit, waardoor de aardappel uit elkaar valt en puree wordt.


TEST


Geen idee of je vastkokende of kruimige aardappelen hebt en de verpakking al weggegooid? Je kunt het testen. Doe 100 gram zout in een liter water en doe de aardappelen erin. Zinken ze meteen naar de bodem? Dan heb je kruimige aardappelen; blijven ze drijven, dan zijn ze vastkokend.


Onze Markt


Sinds kort verkopen we aardappelen van Onze Markt. Bij dit merk is de consument de baas en daar profiteert de boer ook van. Via een vragenlijst konden jullie o.a. meestemmen aan welke eisen deze aardappelen moesten voldoen en wat je een eerlijke prijs vindt voor de boer.

Deze tekst is geproduceerd door onze partner Coop.