brood

Boter op brood? Vet belangrijk!

Op elke boterham een dun laagje boter. Een supergezonde gewoonte, die er op de meeste kinderopvanglocaties goed is ingesleten. Maar waarom is die boter zo belangrijk voor jonge kinderen? En welke boter smeer je het best?Onmisbaar


Voor baby’s en jonge kinderen zijn gezonde vetten onmisbaar. Ze geven energie om te kunnen groeien, zijn belangrijk voor een goede hersenontwikkeling en leveren de bouwstof van celmembranen, de omhulsels van lichaamscellen. Baby’s en jonge kinderen in de groei hebben daarom naar verhouding meer gezonde vetten nodig dan oudere kinderen.

Vol goede vetten


De eerste maanden krijgen baby’s die vetten vanzelf binnen via de melkvoeding. Borst- en kunstvoeding bevatten zelfs meer vet dan volle melk. Maar als na acht maanden de melkvoeding wordt afgebouwd, moeten baby’s die goede vetten op een andere manier binnenkrijgen. Dat blijkt best een uitdaging want de meeste kleine kinderen krijgen hiervan te weinig binnen. Daarom is het smeren van een dun laagje boter op elke boterham zo belangrijk.

Zachte margarine uit een kuipje


Maar wat smeer je dan? Als je de richtlijnen van de Gezondheidsraad volgt, heeft zachte margarine uit een kuipje vooralsnog de voorkeur boven roomboter. Dat heeft te maken met het soort vet dat erin zit. Roomboter bevat meer ongezonde verzadigde vetten en die worden in verband gebracht met hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Daarom staan margarine en halvarine wél in de Schijf van Vijf en roomboter niet.

Draai het kuipje om!


Voor kinderen tot 4 jaar smeer je het liefst echte zachte margarine uit een kuipje. Dit product bevat ongeveer 80 gram vet per 100 gram (dus ongeveer 80 procent vet) met een goede verhouding tussen gezonde (onverzadigde) en ongezonde (verzadigde) vetten. Halvarine heeft diezelfde goede verhouding tussen gezonde en ongezonde vetten, maar bevat de helft minder vet. Dit product is daarom geschikt voor oudere kinderen, vanaf 4 jaar. Bij de voedingswaardetabel (die staat meestal op de onderkant van de verpakking of bij de omschrijving van het product in de webshop) kun je zien hoeveel vet er in het product zit. Daar vind je ook de productomschrijving. Ben je op zoek naar margarine, maar kun je deze niet vinden? Kies dan een kuipje met 60 of 70 procent vet. Harde margarine in een wikkel (bevat meer ongezonde verzadigde vetzuren) en cholesterolverlagende smeersels zijn niet geschikt.

Als margarine een no-go is


Misschien heb je het al eens meegemaakt, niet alle ouders willen margarine aan hun kinderen geven. Is dit ook een discussie bij jullie op de groep? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor een roombotermelange. Deze bestaan voor een deel uit roomboter en voor een deel uit plantaardige olie, en bevatten daardoor ook voldoende gezonde vetten.


Dit blog is geschreven door Voedingsjungle, een kennis- en communicatiebureau gericht op voeding van kinderen. De missie van Voedingsjungle: ieder kind een gezonde eetopvoeding! Voedingsjungle geeft concrete antwoorden in de jungle aan voedingsberichten, door wetenschap te vertalen naar praktijk. De Richtlijnen goede voeding zijn de basis, aangevuld met wetenschappelijk onderbouwde kennis.


Afbeelding