Leuk lente-experiment: boontjes laten ontkiemen voor het raam

Wist je dat bonen geen aarde nodig hebben om te ontkiemen? Ze hebben genoeg aan zon en water. Daarom zijn ze ideaal om voor het raam te laten ontkiemen. Zo zie je wat er normaal gesproken onder de grond gebeurt. Heel mooi om te zien!
Met dit experimentje laat ieder zijn of haar eigen boon ontkiemen. Iedere cliënt/bewoner doet een boon met een vochtig watje in een doorzichtig plastic zakje. Het zakje wordt tegen raam geplakt. Zo kunnen ze elke dag bekijken hoe ‘hun’ plantje groeit.
Bonen groeien heel snel; ze ontkiemen vaak al na 24 uur en al snel beginnen er blaadjes te verschijnen!

Benodigdheden:

- Gedroogde bruine bonen (of tuinbonen, snijbonen, etc.)*
- Watten (keukenpapier kan eventueel ook)
- Ziplock zakjes, lunchzakjes met sluitingof doorzichtige dossiermapjes
- Plakband of tape
- Stift

*Je kan ook meerdere soorten bonen in één zakje laten ontkiemen en de verschillen bekijken.

Zo ga je te werk:

1. Doe de gedroogde bonen in een kom, vul met koel of lauw water en laat een nachtje weken. Hierdoor wordt de buitenste schil zachter en ontkiemen de planten sneller.
2. Laat de bonen goed uitlekken.
3. Geef alle cliënten/bewoners een watje, een zakje en een boon.
4. Laat de cliënten/bewoners hun watje nat maken en een klein beetje uitknijpen.
5. Laat ze het watje en de boon in het zakje doen, waarbij ze ervoor zorgen dat de boon zich tussen het zakje en het watje bevindt. Zo kunnen ze het boontje goed zien groeien als het tegen het raam hangt.
6. Schrijf op ieder zakje de naam van de cliënt/bewoner en plak de zakjes met plakband tegen een zonnig raam. Al na 24 uur kan de boon beginnen te ontkiemen en binnen drie dagen tot een week heb je volledig ontkiemde bonen!
7. Bevochtig het watje opnieuw wanneer deze te droog wordt.
8. Als er blaadjes beginnen te groeien, zijn de plantjes klaar om de grond in te gaan. Plant ze in een potje of kleine plantenbak zodat jullie ze verder kunnen zien groeien. Wie weet eten jullie binnenkort boontjes uit eigen ‘tuin’!

Veel plezier!