10 tips om tijdens de inflatie binnen budget te blijven

In 9 maanden tijd zijn basisproducten als melk, tandpasta en brood maar liefst 15% in prijs gestegen. In de zorg was het vaak al een klus om het – meestal krappe – budget rond te krijgen. Dat wordt door de inflatie nóg uitdagender. Daarom: tips & tricks om de kosten voor de zorgboodschappen binnen de perken te houden.

Voor een boodschappenkar met 55 basisproducten betaalde je negen maanden geleden nog 100 euro. Inmiddels is dat 115 euro. Een enorme stijging van 15%. De verwachting is dat de inflatie voor het einde van het jaar de 20% aantikt (bron: onderzoeksbureau GfK, juni 2022).
Bewust boodschappen doen en controle hebben over de uitgaven is door deze inflatie nóg belangrijker geworden. Zeker in de zorg, waar de boodschappenbudgetten al beperkt waren.

Deze 10 tips & trics kunnen helpen:

1. Vervang A-merken door huismerken

Huismerken zijn gemiddeld 15-20% goedkoper dan A-merken. Op producten als vloeibaar wasmiddel of thee kunt u zelfs tot wel 50% besparen. De kwaliteit is meestal even goed. A-merken en huismerken worden zelfs vaak in dezelfde fabriek gemaakt!
Extra tip: vergeet de wisselingen niet door te voeren in de favorieten-/bestellijsten.

2. Koop groente en fruit in het seizoen

Aardbeien in juni, pompoenen in de herfst en asperges in het voorjaar: wanneer groente en fruit in het seizoen zijn, betaalt u er een stuk minder voor. Slim om daar de inkopen op af te stemmen. Wist u dat groente en fruit in het seizoen ook meer vitamines bevatten?

3. Kies ook eens voor fruit en groente uit de vriezer

Groente en fruit uit de diepvries zijn net zo gezond als de verse varianten, maar vaak veel goedkoper. Bijkomend voordeel is dat u precies de hoeveelheid uit de vriezer kunt halen die u nodig hebt. Zo hoeft u niets weg te gooien! Ook prettig: u hoeft het niet meer te wassen of snijden.

4. Gebruik de budgettool

Met de budgettool kunt u per locatie, afdeling of cliënt zien hoeveel er nog over is van het boodschappenbudget. Dit inzicht maakt het voor de bestellers makkelijker om binnen het budget te blijven.

5. Ga zoveel mogelijk voor voordeel-/grootverpakkingen

Hoe meer er in een verpakking zit, hoe minder u ervoor betaalt. Daarom loont het om producten die u veel gebruikt zo groot mogelijk in te kopen. Let hierbij op termen als ‘voordeelverpakking’, ‘voordeelpak’, ‘grootverpakking’ en ‘multipack’.

6. Let extra op aanbiedingen

Misschien een open deur, maar met aanbiedingen kunt u een hoop geld besparen! Zeker wanneer u in één keer veel van het product inslaat.

7. Doe in de keuken zoveel mogelijk zelf

Voorgesneden en -gewassen sperziebonen zijn heel handig, maar duurder dan ‘gewone’ sperziebonen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld kipfilet in blokjes en voorgeschilde stamppotaardappelen. Als u zelf wast en snijdt, bent u goedkoper uit. Maar daar moet u natuurlijk wel de tijd voor hebben. Misschien zijn er cliënten die het leuk vinden om mee te helpen?

8. Maak een overzicht van de afname

Door middel van afnamerapportages krijgt u inzicht in welke producten er over een bepaalde periode besteld zijn. Blijft afdeling A makkelijk binnen budget, terwijl afdeling B daar moeite mee heeft? Dan kunt u de afnamerapportages naast elkaar leggen. Misschien kan afdeling A meer keuzes maken zoals afdeling B.

9. Vermijd producten die extreem in prijs zijn gestegen

Denk aan zonnebloemolie, tomaten en vlees. Zeker op vlees kunt u veel besparen, gezien dit vaak dagelijks gebruikt wordt. Koop vaker vega(n)-varianten en kies voor op brood eens voor hummus of groentespreads.

10. Ga op zoek naar lekkere, betaalbare recepten

Zoek bijvoorbeeld een lekker recept bij een seizoengroente (zie tip 2) of een product in de aanbieding (tip 6).