10 tips om tijdens de inflatie binnen budget te blijven

In 9 maanden tijd zijn basisproducten als melk, tandpasta en brood maar liefst 15% in prijs gestegen. In de zorg was het vaak al een klus om het – meestal krappe – budget rond te krijgen. Dat wordt door de inflatie nóg uitdagender. Daarom: tips & tricks om de kosten voor de zorgboodschappen binnen de perken te houden.

Eerste hulp bij voedselovergevoeligheid

Koemelk, lactose en gluten, maar ook pinda, noten en ei: stuk voor stuk bekende veroorzakers van voedselovergevoeligheid. Vier tot acht procent van de kinderen tot drie jaar heeft hier last van. Maar wat is het eigenlijk en hoe ga je ermee om op de opvang?

Een natriumarm dieet, maar toch smaakvol eten: hoe doe je dat?

Een natriumarm dieet, maar toch smaakvol eten: hoe doe je dat? Vers en onbewerkt voedsel bevat weinig zout. Verse groente en vers fruit, (onbewerkte) aardappelen, rijst, melk en melkproducten mogen daarom gewoon gegeten worden bij een natriumarm dieet. Dat scheelt al een hoop. Maar hoe zit het met de rest?

Water drinken: zo maak je het lekker en leuk

Dat water gezond is, dat weet iedereen. Maar dat betekent nog niet dat iedereen het ook lekker vindt. En dat kan best lastig zijn als jullie kinderdagverblijf overgaat naar een waterdrinkbeleid. Toch kan iedereen water leren lusten. Helemaal als je het lekker én leuk maakt. 

Zout: fout?

Te veel zout is niet gezond voor je, en al helemaal niet voor kleine kinderen. Maar waarom eigenlijk? Dat, en hoe je de zoutinname van kinderen op de opvang kunt beperken, lees je in dit blog. 

Dit blog is geschreven door Voedingsjungle, een kennis- en communicatiebureau gericht op voeding van kinderen. De missie van Voedingsjungle: ieder kind een gezonde eetopvoeding! Voedingsjungle geeft concrete antwoorden in de jungle aan voedingsberichten, door wetenschap te vertalen naar praktijk. De Richtlijnen goede voeding zijn de basis, aangevuld met wetenschappelijk onderbouwde kennis.

Zo maak je kinderen voedselvaardig

Wist je dat voedselvaardigheden helpen om gezonder te eten? Dat gaat ook op voor kinderen! Maar wat zijn dat eigenlijk, voedselvaardigheden? En wat kan jij als pedagogisch medewerker doen om kinderen voedselvaardiger te maken?

Dagbesteding-idee: upcycle een petfles tot een vogelvoerbak!

In mei leggen de vogels een ei! En dan kunnen de meesjes, musjes en merels wel wat extra energie gebruiken. Met een stuk touw en een lege petfles maak je een duurzame voerbak voor ze. Hang aan een boom en kijk naar de vogels die erop af komen!

Leuk lente-experiment: boontjes laten ontkiemen voor het raam

Wist je dat bonen geen aarde nodig hebben om te ontkiemen? Ze hebben genoeg aan zon en water. Daarom zijn ze ideaal om voor het raam te laten ontkiemen. Zo zie je wat er normaal gesproken onder de grond gebeurt. Heel mooi om te zien!
Met dit experimentje laat ieder zijn of haar eigen boon ontkiemen. Iedere cliënt/bewoner doet een boon met een vochtig watje in een doorzichtig plastic zakje. Het zakje wordt tegen raam geplakt. Zo kunnen ze elke dag bekijken hoe ‘hun’ plantje groeit.
Bonen groeien heel snel; ze ontkiemen vaak al na 24 uur en al snel beginnen er blaadjes te verschijnen!

Knutselidee: bosje bloemen voor mama

Altijd spannend voor de kinderen: een presentje voor Moederdag maken waar ze thuis niets over mogen zeggen… Geheim houden lukt niet altijd, maar dat maakt de lol er niet minder om! Voor dit bloemige knutselidee heb je niet veel nodig en het is vrij makkelijk om te maken. Mochten de kinderen na afloop nog knutsel-energie over hebben, dan kunnen ze het puntzakje nog mooi versieren met bijvoorbeeld stempels, stickers, verf of gewoon stift. Tot slot schrijf je er nog een lieve boodschap voor mama op en klaar is kees!