Maatschappelijk verantwoord inkopen

Maatschappelijk verantwoord inkopen: wat houdt het in?

Maatschappelijk verantwoord inkopen, ook wel MVI is een vorm van inkopen gericht op zowel economische prestaties als respect voor de mensen binnen ecologische voorwaarden. Telesuper, al 20 jaar leverancier van boodschappen hecht hier veel waarde aan. Wij vertellen je daarom graag wat meer over dit onderwerp.

Sustainability


Het duurzame aspect is steeds belangrijker aan het worden binnen de samenleving. En in het bedrijfsleven is dat niet anders. Naast het letten op de prijs en kwaliteit van een product of dienst, wordt er nu ook gekeken wat de sustainability hiervan is. Dit houdt in dat men bekijkt wat de invloed is op milieu en maatschappij.  

Door middel van een checklist (checklist maatschappelijk verantwoord inkopen) kunnen bedrijven inzien of zij voldoen aan de juiste criteria. Echter heeft ieder bedrijf een andere manier van werken, waardoor het maatwerk is om de checklist te doorlopen. De checklist heeft ongeveer 10 richtlijnen, deze kunnen verschillen per organisatie.


MVI & Telesuper


Wij als Telesuper, leverancier van boodschappen, zijn een partij waar je maatschappelijk verantwoord kunt inkopen. Zo vinden onze processen plaats in een duurzaam E-Fulfilment Center en leveren wij in bezorgwagens die voldoen aan de laatste uitlaatgas-emissienorm. Naast milieu richten wij ons ook op de maatschappij. Producten die bij ons niet meer voor de verkoop geschikt zijn vanwege onze t.h.t.-garantie gaan naar Buitengewoon Almere. Zij stellen deze weer beschikbaar voor huishoudens met een laag inkomen. Daarnaast hebben wij jobcoaches in ons team die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden.

Op deze manier proberen wij voor onze bestaande en nieuwe klanten een partner te zijn die het oog heeft op de toekomst.

Nationaal plan voor MVI


Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) is een term met een nationaal plan. De overheid heeft het plan opgesteld voor de periode 2020-2025. Vanaf het laatste jaar zal de overheid zich hier opnieuw over buigen. Er worden namelijk om de 5 jaar nieuwe plannen gemaakt.

Het plan voor 2020 tot 2025 is om zo maatschappelijk verantwoord inkopen te blijven ondersteunen en verbeteren van de gang van zaken. Het doel is om alle overheden aan te moedigen om hun koopkracht in te zetten op het terrein van CO2-uitstoot, milieu-impact en grondstoffengebruik. Om zo de misstanden voor het milieu en de mens aan te pakken en een inclusieve arbeidsmarkt te worden. Het plan is erg handig om zo de vorderingen bij te houden en te blijven bewegen naar een groene samenleving voor iedereen. Wij als Telesuper staan daar voor de volle 100% achter.

Kleine veranderingen, grote impact


Alles wat een bedrijf doet heeft impact op de samenleving zowel op sociaal vlak als op het gebied van het milieu. Naast dat het goed is voor de mens en het milieu, kan het ook erg goed zijn voor de merknaam van het bedrijf. Het verbetert je imago, omdat de maatschappij meer waarde hecht aan een duurzamere bedrijfsvoering. Door kleine veranderingen toe te passen in de bedrijfs rotatie kan er al een heel groot verschil gemaakt worden. Kleine veranderingen kunnen op de langere termijn een groot impact leveren. 

Als voorbeeld hebben wij RoutiGo, dit is een navigatiesysteem die de meest korte route mogelijk berekend voor onze bezorgers. Hierdoor besparen we zoveel mogelijk onnodige CO2-uitstoot. Een ander voorbeeld is het inzamelen van petflessen zodat deze gerecycled kunnen worden.


MVI op verschillende manieren


Maatschappelijk verantwoord inkopen kan op vele manieren waardevol zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van automatisering en telecommunicatie, energie-neutraal, kantoorgebouwen, transport, kantoorfaciliteiten en diensten. Ieder bedrijf, ieder steentje draagt hiermee waarde bij om het MVI-plan te realiseren.


Inkoop advies


Wil jij ook maatschappelijk verantwoord inkopen? Bij Telesuper kan je om inkoop advies vragen zodat je de producten besteld die duurzaam geproduceerd zijn. Dit kan je doen door een contact aanvraag in te dienen. Je wordt dan zo snel mogelijk te woord gestaan zodat je de producten kan toevoegen aan je winkelwagen. Door bewust in te kopen kan je met een kleine aanpassing in je bestelproces een groot verschil maken voor de samenleving en het milieu. Super toch?